Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Producenci:

Wypiekacze chleba Gastroback

Znaleziono 0 towarów.

Lista 1-100 z 0 towarów
Aktywne filtry

Wypiekacze chleba

Maszyny do wypiekania chleba są świetne i trzeba przyznać, że w dzisiejszych czasach bardzo modne. Większość ludzi kupuje je, bo najzwyczajniej w świecie mają dość chleba kupionego w sklepie. Każdy z nas wie, że sklepowy chleb to nie to samo co własny wyrób, gdzie wiemy jakiej mąki używamy i jakich innych składników dodajemy. Ludzie, tudzież konsumenci chcą świeżego pieczywa i mieć możliwość kontrolowania każdego z użytym w nim składników - wiele osób przestrzega diety bezglutenowej i ma trudności ze znalezieniem produktów bezglutenowych. Ponadto dzięki odpowiedniej maszynie do chleba możesz zaoszczędzić dużo pieniędzy - oczywiście licząc na dłuższą metę. Ale skąd wiesz, który automat do wypiekania chleba będzie dla Ciebie najlepszy? Skąd wiesz, jakich funkcji będziesz potrzebować? Czytając poniższy przewodnik dla kupujących wypiekacz do chleba, dowiesz się, czego szukać w maszynie do chleba i jak znaleźć taką, która będzie odpowiadać zarówno Twoim potrzebom, jak i ustalonemu wcześniej budżetowi.

Rozmawiając z użytkownikami tego rodzaju urządzeń przeznaczonych do zautomatyzowanej pracy w kuchni - w tym przypadku automatycznego wypiekania chleba - doszliśmy do wniosku, że ogólnie rzecz biorąc rozmiar nie wpływa na cenę wypiekaczy do chleba w porównaniu z innymi urządzeniami kuchennymi. Jeśli chodzi o jego cenę, to im więcej taki programowalnych opcji i funkcji ma maszyna do chleba, tym jest ona droższa. Modele o wyższej cenie również zwykle produkują ładniejszy, bardziej równomierny i lepiej wypieczony bochenek chleba niż modele z niższej półki cenowej, więc kupując maszyny do chleba dostajesz to, za co płacisz. No tak, a więc ile za taki wypiekacz trzeba zapłacić? Maszyny do chleba zwykle kosztują od 200 złotych do nawet 1000 złotych. Rozpiętość cenowa tych urządzeń, jak widać, jest bardzo duża, a więc na pewno każdy znajdzie tu coś dla siebie - w sensie w ustalonym wcześniej budżecie na zakup takiego urządzenia. Jeśli zamierzasz codziennie korzystać z wypiekacza do chleba i chcesz czegoś trwałego, maszyna za mniej niż 200-300 złotych to zwykły strzał w kolano. Zalecamy kupowanie urządzeń dobrej jakości, najlepiej jakieś znanej marki - np. takiej jak Zojirushi, Panasonic lub Breville.

Wypiekacze do chleba mają swego rodzaju łopatki, które służą do mieszania składników ciasta na chleb. Ale nie tylko! Za pomocą tych łopatek urządzenie jest w stanie ugniatać chleb za nas, a więc dobrze byłoby, gdyby były wykonane z trwałego materiału. Dlaczego? Zapewne każdy kto wyrabiał kiedyś ciasto, tudzież ciasto na chleb lub bułki, doskonale zdaje sobie sprawę z tego ile wysiłku trzeba włożyć, aby zagnieść takie ciasto. Dla niewprawionych, a więc osób, które robiłyby to pierwszy raz - w tym miejscu zapewniamy Was, że wyraźnie odczulibyście pracę mięśni (szczególnie dłoni) już po pierwszej minucie ugniatania. Warto zauważyć, że łopatki do ugniatania mają różne kształty. Niektóre maszyny mają również jedną specjalną do ciasta i zamiennik specjalnie do makaronu. Większość maszyn powinna być wyposażona w co najmniej jedną łopatkę, ale do dobrego ugniatania chleba zalecane są dwie. Podwójne łopatki do ugniatania działają prawie tak dobrze, jak ugniatanie ręczne lub za pomocą miksera stojącego. Maszyny z pojedynczymi łopatkami do ugniatania mogą również zawierać zapasowe łopatki. Warto również sprawdzić, czy po zakończeniu cyklu ugniatania można wyjąć łopatki. Jest to ważne, bo raczej nie chcesz chleba, który piecze się razem z  łopatką, zostawiając w ten sposób dziurę na dnie bochenka. Niektóre wypiekacze do chleba informują (co jest niezwykle istotne i bardzo przydatne) o konieczności wyjęcia łopatek przed rozpoczęciem cyklu pieczenia.


Wypiekacze chleba - funkcje, na które trzeba zwrócić uwagę przy zakupie wypiekacza do chleba

Zacznijmy może od funkcji często nazywanej przez producentów - “opóźnionym minutnikiem”. Jest to naprawdę fajna i przydatna funkcją, na którą należy zwrócić uwagę przy zakupie wypiekacza do chleba - opóźniony licznik czasu. Funkcja opóźnionego timera pozwala wybrać, kiedy urządzenie ma rozpocząć swoją pracę. Na przykład, możesz dodać składniki do swojego wypiekacza do chleba tuż przed pójściem spać i ustawić minutnik na rozpoczęcie pieczenia o 4 rano. Zaraz po przebudzeniu będziesz mieć świeżo upieczony chleb. Niesamowite - prawda?

Następną ważna rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę jest wytwarzany przez urządzenie hałas. Ponieważ maszyny do chleba mieszają i ugniatają ciasto, trudno będzie znaleźć taki, który nie hałasuje. Jednak poziom hałasu różni się między modelami maszyn, a głównie między markami - po prostu, jedni producenci są w stanie lepiej wyciszyć pracę swojego urządzenia niż inni. Te słabsze i często najtańsze (ale są wyjątki)  będą robić dużo więcej hałasu. Poza tym, maszyny / wypiekacze do chleba potencjalnie będą “poruszać się” po twoim blacie, a w niektórych przypadkach mogą nawet spaść na podłogę - jeżeli nie są odpowiednio wyważone, powierzchnia jest krzywa lub nie posiadają gumowych nóżek antypoślizgowych. Modele z wyższej półki zwykle używają lepszych materiałów i są mocniejsze, dzięki czemu wytwarzają mniej hałasu i nie poruszają się na blacie jak szalone. Kupując maszynę do wypieku pieczywa, upewnij się, że wybierasz taką, która jest dobrze wyważona, posiada nóżki gumowe (antypoślizgowe) oraz wytwarza jak najmniej hałasu - w specyfikacji technicznej urządzenia można sprawdzić ile wydziela dB. 

A co powiesz o funkcji alarmu? Jeśli planujesz piec chleb z owocami i orzechami, upewnij się, że Twój wypiekacz do chleba poinformuje Cię stosownym dźwiękiem (alarmem), kiedy dodać składniki. Jeśli dodasz je na początku z innymi składnikami, zostaną zmiażdżone podczas cyklu mieszania. Dlatego musisz je dodać później. I właśnie dlatego niektóre maszyny posiadają funkcję alarmu - mówiąc prościej, będą emitować sygnał dźwiękowy, aby poinformować Cię, że nadszedł czas, aby dodać do ciasta inne składniki. A może chcesz zrobić coś więcej niż zwykły chleb? Niektóre maszyny mają ustawienia ułatwiające wytwarzanie przedmiotów specjalnych. Są to rzeczy takie jak ciasto na pizzę, ciasto, dżem, makaron, chleb bezglutenowy, chleb pszenny, chleb z kwaśnego ciasta lub chleb z orzechami i nasionami, w przypadku których maszyna powie Ci, kiedy i w którym momencie masz je dodać. Jeśli chcesz mieć maszynę, która wytwarza więcej rzeczy niż zwykły chleb, poszukaj takiego modelu, który jest w stanie to robić. 

Nie zapominajmy o programowalnych opcjach wypiekacza do chleba - dodajmy, że niezwykle przydatnych. Bo jak już wcześniej wspominaliśmy, okazało się, że maszyny do wypiekania chleba nie różnią się zbytnio cenowo między sobą, jeśli chodzi o markę i rozmiar urządzenia, a więc siłą rzeczy wielkością pieczonego chleba. Innymi słowy, zapłacimy praktycznie tyle samo za model, który jest w stanie wypiec nam mały, średni lub duży chleb - co nie zapominajmy jest uzależnione od wielkości urządzenia. Ale jeśli chodzi o programowalne opcje, to im więcej ma ich Twoja maszyna, tym zwykle więcej będziesz musiał za nią zapłacić. Programowalne opcje są niezwykle przydatne, jeśli chcesz kontrolować na przykład, jak ciemna lub jasna ma być skórka wypiekanego przez Ciebie chleba lub innego rodzaju pieczywa. Albo jeśli chcesz wyrabiać ciasto bez pieczenia lub chcesz upiec ciasto bez wcześniejszego jego ugniatania, to dzięki programowalnym opcjom masz taką możliwość. Możesz decydować o naprawdę sporej liczbie rzeczy - np. zaprogramować urządzenie tak, by ustalić samodzielnie jak długo chcesz, żeby ciasto wyrastało, ugniatało się lub jak długo mogło się piec. 

Jak widać, programowalne opcje zapewniają pełną kontrolę nad wypiekami. Oczywiście urządzenia te są również dostarczane z wstępnie zaprogramowanymi ustawieniami, takimi jak bezglutenowe, pełnoziarniste, francuskie i słodkie. Dlatego wybierając urządzenie do wypiekania chleba, najpierw przeczytaj i potwierdź (najlepiej w sklepie), że posiada programy, na których Ci zależy lub posiada opcje programowania własnych, dzięki którym łatwiej  będzie Ci przygotować chleba, taki jaki chcesz. Jeśli więc podoba Ci się pomysł świeżo upieczonego chleba, ale nie masz czasu na jego samodzielne przygotowanie, rozwiązaniem jest wypiekacz do chleba. Po prostu naciśnij przycisk (ciesz się aromatem) i pozwól maszynie wykonać całą ciężką pracę. Pamiętaj jednak, by nie mieć złudzeń dotyczących kompaktowych rozmiarów tego urządzenia - no chyba, że opłaca Ci się wypiekać mini chlebek. Uwierz na słowo, że wypiekacz do chleba zajmie sporo miejsca na kuchennym blacie - rozmiar większości wypiekaczy to około 25 x 38 x 38 cm. 

Ale znajdując na niego miejsce w kuchni, a konkretnie na blacie (aby zawsze był w zasięgu ręki), zmniejszy prawdopodobieństwo, że pieczenie chleba będzie dla Ciebie tylko szybko przemijającą modą. Kiedy zaczniesz robić chleb, prawdopodobnie będziesz chciał to robić prawie codziennie, o ile nie codziennie - w zależności ilości domowników i waszego codziennego spożycia. Wypiekacze są przeznaczone do produkcji aż do czterech różnych rozmiarów chleba: 0,45 kg, 0,68 kg, 0,9 kg i 1,13 kg. Większość maszyn działa mniej więcej w ten sam sposób. Po prostu wkładasz składniki do wypiekacza do chleba, zamykasz pokrywkę i włączasz - urządzenie automatycznie wymiesza za Ciebie wszystkie składniki, sprawi, że wyrośnie ciasto i na końcu procesu upiecze chleb. Wytworzenie lekkiego, białego bochenka o dobrym smaku zajmuje od trzech do czterech godzin, a chleb pełnoziarnisty od trzech do pięciu godzin. Uwierz na słowo, że będziesz miał ogromną satysfakcję, wiedząc, jakie dokładnie składniki znajdują się w Twoim bochenku. Wypiekacz do chleba jest również idealny dla każdego, kto ma alergię i chce eksperymentować z przepisami bezglutenowymi. Istnieje coraz więcej opcji mąki bezglutenowej. 

Pamiętaj jednak o prawidłowej konserwacji urządzenia. Dokładnie przeczytaj instrukcje dotyczące pielęgnacji dostarczone od producenta. Zasadniczo przed pierwszym użyciem urządzenia należy przetrzeć obudowę miękką, wilgotną ściereczką i dokładnie wysuszyć. Umyj wnętrze formy do chleba i łopatki ciepłą wodą z mydłem i miękką szmatką. Podczas czyszczenia wnętrza zdejmij ugniatającą łopatkę, aby upewnić się, że pozbyłeś się resztek upieczonego wcześniej chleba, a które mogły zgromadzić się tuż pod nią, co może wpłynąć na wydajność maszyny. Jeśli wewnątrz przykleiło się upieczone ciasto, najpierw namocz je ciepłą wodą z mydłem, aby ułatwić jego usunięcie. Unikaj czyszczenia w zmywarce, ponieważ może to uszkodzić nieprzywierającą powierzchnię formy do pieczenia chleba. Na koniec warto wspomnieć o tym, że jeżeli jakaś część ulegnie awarii, łopatka się złamie lub stanie się inne nieszczęście, to większość producentów ma w swojej ofercie części zamienne.