Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Wagi kuchenne Lafe

Znaleziono 4 towarów.

Lista 1-100 z 4 towarów
Aktywne filtry

Waga kuchenna WKS001.2

Review
51.12 zł
za 1 szt

Kategoria: AGD > AGD małe > Wagi kuchenne
Producent: Lafe
Model: LAFWAG44595
EAN: 5907512853436

Waga kuchenna WKS001.1

Review
49.55 zł
za 1 szt

Kategoria: AGD > AGD małe > Wagi kuchenne
Producent: Lafe
Model: LAFWAG44594
EAN: 5907512853443

Waga kuchenna WKS001.3

Review
49.55 zł
za 1 szt

Kategoria: AGD > AGD małe > Wagi kuchenne
Producent: Lafe
Model: LAFWAG44596
EAN: 5907512853429

Waga kuchenna WKS001.4

Review
52.36 zł
za 1 szt

Kategoria: AGD > AGD małe > Wagi kuchenne
Producent: Lafe
Model: LAFWAG44597
EAN: 5907512853412


Wagi kuchenne

Jeśli jesteś zapalonym kucharzem, lubisz gotować albo dopiero się tego uczysz, to doskonale zdajesz sobie sprawę z jednej ważnej rzeczy - właściwe odmierzenie składników może wpłynąć na różnicę między przeciętnością a arcydziełem. Niektórzy profesjonalni kurze umieją doprawiać już na przysłowiowe oko, co może właściwie odróżnia ich od innych kucharzy. Mają swój własny, bardzo ciekawie wyważony smak, a wszystko przez szczyptę przypraw z czego najczęściej stosuje się pieprz i sól. Prawdopodobnie, skoro już tu zajrzałeś, to zgadujemy, że nie jesteś jednym z wybitnych kucharzy, którzy mierzą na oko (doświadczenie). Więc tak jak wszystkim potrzebny Ci będzie dobry zestaw wagi kuchennej. Zanim jednak zdecydujesz się na jakiś model wyjaśniamy różnice między wagą cyfrową i mechaniczną oraz ich cechy, których należy szukać. 

Już na początku musisz sobie zadać pytanie jakiej wagi szukasz - cyfrowej czy mechanicznej? Cyfrowe (elektroniczne) wagi, takie jak te w dostępne w naszym sklepie, są generalnie lepsze w odmierzaniu małych i dokładnych ilości - szczególnie przydatne, jeśli gotujesz coś skomplikowanego lub jesteś lub masz zamiar być na ścisłej diecie. Wagi mechaniczne często są dostarczane z większymi miskami lub tacami i mogą być łatwiejsze do ważenia dużych ilości. Nie są tak precyzyjne jak wagi cyfrowe, ale większość z nich jest w miarę dokładna, a różnica pomiędzy cyfrową a mechaniczną jest prawie niezauważalna. Który typ jest najlepszy? Tak naprawdę dużo zależy od tego, co jest dla Ciebie najważniejsze. Większość wag kuchennych jest łatwa w użyciu i dość dokładna, ale jeśli chcesz czegoś bardzo prostego, czegoś co do działania nie wymaga zasilania ani baterii, wybór jest prosty - wybierz wagę mechaniczną. Jeśli potrzebujesz dokładnego, łatwego do odczytania pomiaru, rozważ skalę cyfrową. Niezależnie od wybranej metody pomiary powinny być łatwe do odczytania, elementy sterujące łatwe w użyciu, a funkcja ciągłego ważenia powinna być niezawodna i działać zgodnie z obietnicą producenta. 

Funkcje, których należy szukać w przypadku wag cyfrowych i mechanicznych - pojemność, platforma wagowa, tara i ciągłe ważenie, miska wagowa, system miar imperialnych i metrycznych, antypoślizgowa podstawa i stabilność ławki, przechowywanie, płynna waga. Dobrze, zacznijmy od pojemności. Zastanów się jak często musisz ważyć i jak dokładne mają to być odczyty? No i ile chcesz ważyć? W przypadku przeciętnej domowej kuchni wystarczy waga zdolna do pomiaru maksymalnie trzech do pięciu kilogramów. Należy jednak pamiętać, że maksymalna pojemność ważenia wagi obejmuje wagę składników, a także wagę każdej miski lub tacy, w której są one przechowywane. Następnie przejdźmy do platformy wagowej. Chcesz mieć wystarczająco dużą powierzchnię platformy, aby pomieścić większość składników, ale nic się nie stanie jeśli składniki, które zostały już odmierzone spoczęły na boku, na drugiej ale łącznej platformie - powinna być wyważona i wyśrodkowana na platformie, a odczyt nadal jest widoczny. A co z tarowaniem? Funkcja tary po prostu resetuje wagę do zera. Możesz umieścić miskę na wadze, użyć funkcji tarowania, aby zresetować wagę do zera, a następnie odmierzyć składniki do miski, aby ważyć tylko składniki, a nie miskę - pomysł prosty, a jak wygodny. A co z ciągłym ważeniem?Jeśli model pozwala na ciągłe ważenie, funkcja tarowania umożliwia zważenie nowego towaru bez zdejmowania starego poprzez resetowanie wagi w trakcie ważenia. Może to być przydatne, jeśli chcesz wymieszać określone ilości składników w jednej misce, takich jak mąka, a następnie cukier i tak dalej.

Niektóre wagi kuchenne są dostarczane z lekką miską lub dzbankiem pomiarowym, które są poręczne i praktyczne - szczególnie podczas korzystania z funkcji tarowania (patrz powyżej) do ciężkich składników (prawdopodobieństwo osiągnięcia maksymalnej pojemności przed zakończeniem ważenia jest mniejsze). Niektóre wagi są dostarczane bez miski, więc musisz korzystać z tego co masz pod ręką lub ew. w szafce. Poszukaj lekkiej miski z małą podstawą, ale szerokim obrzeżem z krawędzią do nalewania. System miar imperialnych i metrycznych to wręcz podstawowa funkcja. Przydatna jest możliwość mierzenia zarówno w funtach, jak i kilogramach. Antypoślizgowa podstawa i stabilność ławki zapewnia, że waga z całą zawartością ważenia nie spadnie. Upewnij się, że waga leży płasko na ławce i nie przesuwa się po naciśnięciu elementów sterujących. Jest to ważne w przypadku obrotowych wag mechanicznych, w których podstawa służy do resetowania wagi do zera. A pomyślałeś o tym, gdzie będziesz trzymać wagę? Wagi mechaniczne mogą być nieporęczne, zwłaszcza jeśli mają przymocowaną miskę. Wagi cyfrowe są dość kompaktowe i płaskie, dlatego dużo łatwiej jest je schować do półki lub włożyć do szafki- przechowywanie jest znacznie łatwiejsze. Niektóre są podniesione i mają miskę, którą można wyjąć i przechowywać oddzielnie - ale nie wszystkie.

Ciekawostką jest to, że niektóre wagi pozwalają na ważenie płynów. W zasadzie można ważyć płyny na dowolnej wadze, używając odczytu kilograma, o ile mają one podobną gęstość do wody. Użyj funkcji pomiaru cieczy, jeśli jest dostępna, do ważenia cieczy, które mają inną gęstość niż woda, takich jak miód lub olej. W przypadku wag cyfrowych powinieneś dodatkowo zwrócić uwagę na ekran. Szukaj czytelnego cyfrowego wyświetlacza z wyraźnym opisem. Powinieneś być w stanie łatwo zobaczyć wyświetlacz - zwłaszcza, gdy twoje składniki są na wadze. Ekran automatycznego wyłączania, który ma co najmniej trzy minuty przed wyłączeniem, plus przywołanie pamięci (który pokazuje ten sam odczyt po ponownym włączeniu ekranu), daje wystarczająco dużo czasu na odmierzenie składników i pomaga oszczędzaj baterię, gdy nie jest używana. Przydatna wydaje się być także informacja na wyświetlaczu, który wskazuje poziom naładowania naszych baterii / akumulatorów. A na co zwrócić jeszcze uwagę w przypadku wag mechanicznych? Łatwe do odczytania wyniki na miarze i wskaźnikach. Więc numeracja powinna być wyraźna, z igłą w kontrastowym kolorze (czerwonym?). Powinna też być funkcja łatwego tarowania. Powrót do zera powinien być łatwy, albo przez obrót podstawy, albo przez pokrętło. Zawsze też dbaj o gładkie powierzchnie. Aby ułatwić czyszczenie, szukaj gładkiej, płaskiej powierzchni bez pęknięć i szczelin, zwłaszcza wokół elementów sterujących. Ile może kosztować waga? Waga kuchenna może kosztować od poniżej 20-30 złotych do ponad 400 złotych. Pamiętaj, że podobnie jak w przypadku większości urządzeń, wyższa cena nie zawsze oznacza lepszą wagę. Udało nam się znaleźć tanie wagi, które mierzą dużo lepiej, są bardziej dokładne, a także i łatwiejsze obsłudze z mnogością funkcji i to w dużo niższej cenie niż droższe modele.


Wagi kuchenne - rodzaje wag kuchennych

Wagi cyfrowe posiadają wyświetlacz LCD z solidną platformą. Większość wag cyfrowych może łatwo przełączać się między pomiarami metrycznymi i imperialnymi. Pamiętajmy jednak, że do działania będą potrzebować baterii. Z kolei mechaniczne wagi kuchenne opierają się na sprężynach do poruszania tarczami, które następnie odzwierciedlają wagę składników. Są o wiele większe niż wagi cyfrowe, ale mają tradycyjny wygląd, często bardzo poszukiwany - tzw. “retro”. Wagi dzbankowe mogą być używane do ważenia zarówno ciał stałych, jak i cieczy. Następnie składniki można łatwo przelać z dzbanka do innej miski. Wagi dzbankowe posiadają cyfrowy ekran LCD i dlatego do działania wymagają baterii.

Funkcje wagi cyfrowej, na które warto zwrócić uwagę - jeśli chcesz być świadomy pochłanianych kalorii. Niektóre wagi cyfrowe umożliwiają analizę wartości odżywczych ważonej żywności. Te modele umożliwiają dodawanie własnych przepisów, a niektóre mają funkcję pamięci do śledzenia kalorii. Nie licz opakowań. Chcesz wiedzieć, ile cukru pozostało w opakowaniu, bez konieczności wylewania go? Wagi z funkcją tarowania uwzględniają wagę pojemnika, dlatego ważą tylko zawartość. Powszechna w wielu wagach cyfrowych funkcja „pomiaru cieczy” umożliwia pomiar w litrach. Jak przekonwertować jednostki imperialne na metryczne? Skorzystaj z naszych pomocnych mnożników, aby szybko i sprawnie przeliczyć jednostki imperialne i metryczne podczas gotowania.

Gramy do uncji - x 0,035
Uncje na gramy - x 28
Funty do kilogramy - x 0,45
Kilogramy do funty - x 2,2
Łyżeczki do mililitrów - x 5
Łyżki do mililitrów - x 15
Uncji płynu do mililitrów - x 30
Mililitry do uncji płynu - x 0,03
Kubki do litrów - x 0,24
Pinty do litrów - x 0,47
Litrów do Kufli - x 2,1
Litry na galony - x 1,06
Litry do kwart - x 0,26


Wagi kuchenne - rzeczy, o których należy wiedzieć przed zakupem

Zaprojektowana do dokładnego i precyzyjnego ważenia składników żywności (można już pominąć zgadywanie) waga kuchenna jest niezbędnym narzędziem kuchennym. Kucharze w każdym kraju uważają wagę kuchenną za przydatny dodatek w swojej kuchni. Przed zakupem wagi do kuchni rozważ sześć poniższych wskazówek, które pomogą Ci wybrać model najlepiej dopasowany do Twoich potrzeb.

Do wyboru są dwa rodzaje wag kuchennych. Wagi analogowe lub mechaniczne składają się z wewnętrznej sprężyny, która pokazuje ciężar za pomocą obracającego się kołka. Elektroniczne lub cyfrowe wagi działają na baterie i wyświetlają wagę na cyfrowym odczycie. Mają także wiele dodatkowych możliwości, w tym fakt, że niektóre modele mogą przechowywać dane. Większość dzisiejszych wag kuchennych to modele cyfrowe. Odczyt cyfrowy pokazuje wartość dziesiętną, która jest zwykle z dokładnością do najbliższej dziesiątej części jednostki. Zastanów się, jakie potrawy najprawdopodobniej ważysz, aby określić, jaką wagę będziesz potrzebować. 

Niektóre szczególnie wrażliwe wagi są idealne do ważenia lekkich przedmiotów, takich jak zioła, przyprawy i orzechy. Inne, cięższe wagi mogą być bardziej odpowiednie do ważenia cięższych przedmiotów, takich jak duże kawałki mięsa i cały drób. Wagi cyfrowe posiadają szeroką gamę funkcji, które mogą okazać się przydatne w zależności od celów. Takie korzyści obejmują możliwość przełączania się między różnymi jednostkami miary, w tym funtami, uncjami, gramami i kilogramami. Kolejną przydatną funkcją jest funkcja tarowania, która pozwala na uwzględnienie wagi pojemnika i wyświetlenie tylko masy zawartości. Niektóre modele posiadają również minutnik i zegar piekarza. Istnieją nawet skale zaprogramowane z odczytami kalorii dla różnych potraw. Takie modele umożliwiają dodawanie własnych przepisów i wpisów dotyczących żywności, a niektóre mają funkcję pamięci, która śledzi liczbę kalorii.