Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Producenci:

Krajalnice ESPERANZA

Znaleziono 2 towarów.

Lista 1-100 z 2 towarów
Aktywne filtry

Krajalnice

Inwestycja w krajalnicę do mięsa może zaoszczędzić Tobie i Twoim pracownikom wielu godzin powtarzalnej, męczącej, a czasem niebezpiecznej pracy fizycznej. Skrupulatne ręczne krojenie mięsa, sera i warzyw jest czasochłonne i często trudno jest uzyskać cienkie, jednolite plasterki. W rezultacie częściej dochodzi do urazów i marnowania produktów, co nie pomaga w kuchni, ani w rozwoju Twojej firmy. Dzięki krajalnicy do mięsa będziesz mógł spędzać mniej czasu na ręcznym krojeniu produktów, jednocześnie pomagając większej liczbie klientów i będąc w stanie zapewnić szybką obsługę z dużo lepszymi wynikami. Warto wiedzieć, że istnieją trzy rodzaje krajalnic do mięsa. Nie wszystkie krajalnice do mięsa są takie same i bardzo ważne jest, aby wybrać odpowiedni rodzaj, taki, który przyniesie korzyści Twojej firmie, a nie spowolni ją lub postawi na minusie finanse.

Krajalnice do mięsa są podzielone na kategorie, które dzielą się na podstawie ilości pracy, do której będą używane. Są podzielone na kategorie na podstawie lekkich, standardowych i ciężkich zastosowań. Lekkie krajalnice są przeznaczone dla mniejszych firm, takich jak restauracje i bary, które potrzebowałyby ich tylko do okazjonalnego przygotowania pozycji w menu lub do krojenia do godziny dziennie. Te krajalnice są najbardziej ekonomicznym wyborem i zazwyczaj można je już kupić w przedziale cenowym od 100 do 400 złotych. Lekkie krajalnice są przeznaczone do krojenia różnych wędlin, wędzonych lub gotowanych mięs, a także warzyw na kanapki, talerze antipasto lub dodatków do pizzy. Nie są zalecane do krojenia sera ani surowego lub mrożonego mięsa, a przesuwanie tego typu krajalnicy poza jego granice prawdopodobnie spowoduje szybsze zniszczenie.

Krajalnice o standardowym obciążeniu są przeznaczone do cięższego, dłuższego użytkowania niż wcześniej opisane lekkie krajalnice. Będą pasować do małych delikatesów lub pizzerii, które muszą kroić codziennie przez około 1-4 godzin. Krajalnice standardowe zwykle mieszczą się w przedziale cenowym od 400 do 600 złotych. Niektóre modele o standardowym obciążeniu są w stanie poradzić sobie z niewielką ilością krojenia sera dziennie, ale są one głównie zalecane do krojenia wędlin i warzyw. Te krajalnice mogą również szybko zepsuć się, jeśli ostrze zostanie zbyt mocno obciążone, dlatego ważne jest, aby używać go tylko w konkretnych granicach - ustalonych w instrukcji producenta. Krajalnice do dużych obciążeń to najlepsze i najbardziej niezawodne krajalnice. Są zdolne do ciągłej pracy bez ryzyka zepsucia się, co czyni je idealnym urządzeniem, zwłaszcza dla ruchliwych restauracji, delikatesów i supermarketów. Ciężkie krajalnice mogą mieć cenę od 600 do 1200 złotych i więcej. Krajalnice te z łatwością poradzą sobie z dużymi porcjami mięsa, sera i innymi mrożonymi produktami - są zaprojektowane do pracy przez cały dzień.


Krajalnice - rzeczy jakie należy wziąć pod uwagę przed zakupem krajalnicy

Po zawężeniu opcji wyboru przez to, co będziesz kroić i jak często / długo Twoja krajalnica będzie działać (w ciągu dnia), zanim dokonasz zakupu musisz wziąć pod uwagę konstrukcję krajalnicy do mięsa - grubość pokrętła, uchwyt tacy na produkt, taca pd produkt i tzw. popychacz, ostrzałka do ostrza, jak i samo ostrze. 

Rozmiar ostrza

Ważną kwestią jest rozmiar ostrza. Dostępne są ostrza o średnicach od 8 do 14 cali, z mniejszymi 8 lub 9-calowymi ostrzami znajdującymi się w lekkich krajalnicach i 13 lub 14-calowymi ostrzami znajdującymi się w ciężkich modelach. Im większe ostrze, tym łatwiej i szybciej będzie można przeciąć mięso. Większe ostrza są również lepiej przystosowane do obsługi produktów, takich jak ser, mrożone mięso lub warzywa.

Moc i moment obrotowy

Siła za ostrzem określa również, jak często można używać krajalnicy do mięsa. Krajalnice o większej mocy są w stanie pracować przez dłuższy czas, co oznacza, że ​​jest bardziej prawdopodobne, że znajdziesz je w ciężkich modelach.

Rozmiar tacy produktu

Rozmiar tacy określa, jak duży może być kawałek mięsa, aby krajalnica mogła sobie z nim poradzić. Tace produktów mogą mieć różne rozmiary, od "5x6" dla mniejszych modeli do "13x15" lub większych dla krajalnic o dużej wytrzymałości. Pamiętaj o wielkości produktów, które będziesz kroić, aby wybrać krajalnicę, która będzie w stanie ją utrzymać i poradzić sobie z jej wagą.

Ręczna vs. automatyczna

Innym czynnikiem, który warto rozważyć, jest to, czy Twoja firma skorzystałaby bardziej na automatycznej krajalnicy do mięsa w porównaniu z ręczną. Automatyczne krajalnice mogą przesuwać tacę produktu tam iz powrotem bez wielkiego wysiłku, co oznacza, że ​​Ty lub Twoi pracownicy możecie wykonywać w trakcie krojenia inne zadania jednocześnie i pomagać większej liczbie klientów, podczas gdy maszyna wykona całą pracę za Was - przy odpowiednim ustawieniu. Automatyczne krajalnice mogą być również używane ręcznie. Tego rodzaju krajalnica przyniosłaby korzyści dużym i ruchliwym supermarketom i delikatesom o dużym natężeniu ruchu i dużej ilości krojenia, aby nadążyć z nim. Ręczne krajalnice są znacznie bardziej ekonomiczne, więc jeśli Twoja firma nie wymaga ciągłego krojenia, ta opcja byłaby lepszym rozwiązaniem.

Napędy pasowe a przekładnie zębate

Wielu producentów oferuje krajalnice do mięsa z napędem pasowym i zębatym, co jest kolejną cechą, którą należy wziąć pod uwagę. Krajalnice z napędem pasowym są tańsze i można je znaleźć właściwie w każdym typie krajalnicy - od lekkich po ciężkie. Pracują cicho, ale w razie potrzeby wymagają również regularnego dokręcania lub wymiany pasków. Krajalnice z napędem zębatym są droższą opcją i częściej można je znaleźć w modelach standardowych i ciężkich. Przekładnie zębate wydają się być bardziej niezawodne i trwałe w przypadku krajalnic, które są w ciągłym użyciu, tną twarde lub mrożone mięso i ser. Chociaż wymagają mniej regularnej konserwacji niż krajalnice z napędem pasowym, jeśli coś pójdzie nie tak, rachunek za serwis będzie znacznie większy niż zerwany pasek.

Czyszczenie i konserwacja

Możliwość zakażenia krzyżowego jest bardzo wysoka w przypadku krajalnic z ostrzami, które są używane do cięcia zarówno surowego, jak i mrożonego mięsa, a także sera i warzyw. Niezwykle ważne jest, aby utrzymać maszynę w czystości i za każdym razem odkażać, aby zapewnić bezpieczeństwo klientom, a także przestrzegać surowych przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności. Wybór łatwej do czyszczenia krajalnicy do mięsa to kolejny czynnik, który należy rozważyć. Zdejmowane części, duże szczeliny między komponentami oraz brak małych przestrzeni lub pęknięć, które zatrzymują bakterie, to cechy, których powinieneś szukać w krajalnicy do mięsa. Niektóre są nawet wyposażone w wygodną nóżkę „podpórki”, która pozwala łatwo czyścić maszynę i wokół niej.

Bezpieczeństwo

Zapewnienie bezpieczeństwa Tobie i Twoim pracownikom podczas obsługi krajalnicy do mięsa jest koniecznością. Ostre i szybko poruszające się ostrze może wyrządzić wiele szkód (uciąć nie tylko kawałek palca, ale także i całą dłoń, a nawet i zdarzały się wypadki z ręką), dlatego oprócz odpowiedniego treningu bardzo ważne jest, aby znaleźć krajalnicę do mięsa, która zapewnia ochronę przed powszechnymi i poważnymi obrażeniami. Wiele krajalnic jest wyposażonych w osłony noża, które zakrywają jak najwięcej ostrza. W niektórych modelach jest on nawet zamocowane na stałe, dzięki czemu ostrze pozostaje zakryte nawet po wyjęciu go krajalnicy do czyszczenia. Niektóre krajalnice mają określone pozycje początkowe, w których taca musi być ustawiona, aby się włączyła, zapewniając tym samym pewną dozę bezpieczeństwa, dzięki czemu nasze dłonie i palce będą zawsze trzymać z dala od ostrza. W niektórych modelach dostępne są również automatyczne wyłączniki, które pomagają zapobiegać mniejszym lub większym wypadkom.


Krajalnice - silnik, ostrze i bezpieczeństwo

Wybierając możliwie jak najlepszą krajalnicę do mięsa, warzyw i sera, staraj się skupić najbardziej na tych czterech poniższych aspektach - silnik, nóż, bezpieczeństwo i łatwość użycia. Silnik używany w krajalnicy do mięsa decyduje o tym, jak szybko kroi i jaką moc przenosi na kawałek mięsa, warzywa lub sera.  Moc silnika jest zwykle określona w koniach mechanicznych.  Jeśli chodzi o moc, im więcej masz, tym więcej możesz użyć w danej krajalnicy. Lżejsze krajalnice mają zwykle 1/4 - 1/3 koni mechanicznych. Są świetne jeśli kroisz mniej niż godzinę dziennie. Zwykle nadają się tylko do krojenia cieńszych mięs. Krajalnice średniej mocy mają 1/3 - 1/2 KM. Są dobre do krojenia większości mięs i serów przez kilka godzin każdego dnia. Silniki o większej mocy mogą być używane częściej, dlatego są najlepsze, jeśli planujesz używać krajalnicy do mięsa każdego dnia. Mają 1/2 konia mechanicznego lub więcej. Potrafią pokroić większość produktów spożywczych przez 4-6 godzin ciągłego krojenia dziennie. Niektóre z bardziej wymagających krajalnic mogą pracować nawet przez cały dzień. Jeśli chcesz używać krajalnicy do mięsa tylko raz na jakiś czas, najlepszy będzie model o niższej mocy. Są one również zwykle tańsze, więc zaoszczędzisz pieniądze zamiast wybierać silnik, którego tak naprawdę nie potrzebujesz.

Ważny jest również rozmiar ostrza krajalnicy do mięsa. Większe tnące ostrze jest lepsze do ciężkich zastosowań i umożliwia cięcie różnej żywności oprócz zwykłego mięsa, np. warzyw. Mniejsze ostrza tnące są lepsze do lekkich prac lub do krojenia cieńszych kawałków mięsa na wąskie plastry. Mniejsze ostrza są również łatwiejsze do czyszczenia. Ogólnie rzecz biorąc, krajalnice dla osób początkujących zwykle powinny mieć ostrza od 9 do 10 cali. Mocniejsze krajalnice będą miały średnicę ostrza od 12 do 14 cali. Większość komercyjnych krajalnic do mięsa ma ostrza o średnicy 12 cali Nie ma takiego rozmiaru ostrza, który byłby idealny na każdą okazję. Zdecyduj, jaki rozmiar jest najbardziej odpowiedni dla Ciebie i Twojej kuchni, aby uzyskać możliwie najlepsze rezultaty. Niektóre krajalnice do mięsa są wyposażone w zabezpieczenia lub osłony, dzięki którym skaleczenie się nie stanowi problemu. Krajalnice do mięsa to poważne narzędzia, dlatego warto sprawdzić, czy dany model ma coś, co pozwoli uniknąć kontuzji. W szczególności sprawdź osłonę ostrza, która jest dołączona do zakupu. Możesz także zainwestować w rękawice odporne na przecięcia. Zastanów się również, czy dana krajalnica do mięsa ma nóżkę do czyszczenia. Pozwala ona nieco łatwiej wyczyścić krajalnicę do mięsa. Sprawdź również rozmiar tacki na mięso. Większe blachy umożliwiają szybkie pokrojenie większej ilości mięsa. Mniejsze tace będą wymagać częstszego podawania większej ilości mięsa do tacy.