Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Grille Camry

Znaleziono 1 towarów.

Lista 1-100 z 1 towarów
Aktywne filtry

Grill Raclette CR 6606

Review
111.03 zł
za 1 szt

Kategoria: AGD > AGD małe > Grille
Producent: Camry
Model: CR 6606
EAN: 5908256835320


Grille

Grillowanie na świeżym powietrzu to bardzo popularna metoda gotowania. Jest to chyba najbardziej rozpowszechniona forma gotowania na świeżym powietrzu w Stanach Zjednoczonych. Chociaż od kilkudziesięciu lat jest to także popularna metoda gotowania na świeżym powietrzu w Europie, w tym Polsce - ma wielkie, wciąż poszerzające się grono zwolenników. W rzeczywistości około 75 procent amerykańskich gospodarstw domowych ma grill - w Polsce odsetek ten wynosi około 15-20 procent. No dobrze, ale z czego składa się to urządzenie? Grill składa się z powierzchni do gotowania, zwykle wykonanej z równoległych metalowych prętów lub metalowej siatki pokrytej porcelaną, umieszczonej na źródle paliwa zdolnym do wytwarzania intensywnego ciepła, zwykle do temperatury 260 stopni celsjusza lub nawet i więcej. Warto jednak zauważyć, że istnieje kilka różnych rodzajów grilli. 

Zdecydowanie najpowszechniejsze grille to te na gaz i węgiel drzewny. Czytając ten tekst dowiesz się o czegoś więcej o wszystkich elementach grilla, a także o tym, jak one ze sobą ściśle współpracują. Dowiesz się, czym jest węgiel drzewny i jak jest wytwarzany, a także o różnicach między grillami na ciekły propan (LP) i gaz ziemny. Wspomnimy także nieco o innych mniej popularnych rodzajach grilli i źródłach ich paliwa. Zacznijmy od sprawdzonego przez lata grilla na węgiel drzewny. Składniki grilla mogą wahać się od tych bardzo prostych do niezwykle skomplikowanych i wyrafinowanych. Najprostszym grillem jest palnik na węgiel drzewny, który składa się z trzech elementów - powierzchni do gotowania, pojemnika na węgiel, oraz wsparcia/rusztowania dla grilla. Powszechna wersja tego układu wykorzystuje płytki, okrągły pojemnik zamontowany na metalowym statywie, z okrągłą kratką do gotowania, która spoczywa na pojemniku.


Grille - grillowanie na węglu drzewnym

Grille na węgiel drzewny mogą być bardziej złożone - niektóre mają okap do przykrywania grilla i dodatkowe wielopoziomowe powierzchnię do gotowania - ale podstawy w każdym grillu są takie same. A co z “paliwem”? Cóż, nikt nie jest pewien, kto tak naprawdę jako pierwszy odkrył węgiel drzewny, ani nawet jaka cywilizacja używała go jako pierwsza - na całym świecie znaleziono liczne dowody na obecność węgla drzewnego. Co ciekawe, węgiel drzewny był używany także w procesie balsamowania mumii egipskich. Być może nie zdajesz sobie z tego sprawy, ale węgiel drzewny nie jest ani kamieniem ani nawet jakimś rodzajem węgla. W rzeczywistości to drewno. Węgiel drzewny powstaje w wyniku ogrzewania drewna -  w użyciu wysokich temperatur bez obecności tlenu. Oznacza to tyle, że aby uzyskać węgiel drzewny musisz wziąć drewno, włożyć je do zamkniętego pudełka ze stali lub gliny i podgrzać do około 500 stopni celsjusza. 

Świeżo ścięte drewno zawiera dużo wody - czasami ponad połowa jego wagi to woda. Drewno sezonowane (drewno, które zostało pozostawione na rok lub dwa) lub drewno suszone w piecu zawiera dużo mniej wody, ale nadal jej trochę zawiera. Wodniste drewno z pewnością nie sprzyja wydajnemu grillowaniu. Ponadto, gdy drzewo jeszcze “żyło”, zawierało w swoich komórkach soki i szeroką gamę lotnych węglowodorów. „Lotny” oznacza, że ​​związki te odparowują po podgrzaniu. I chociaż może na to nie wyglądać, węgiel drzewny jest w rzeczywistości drewnem. Kiedy kładziesz świeży kawałek drewna lub papieru na gorącym ogniu, widzisz dym, a to nic innego jak lotne węglowodory parujące z drewna. Zaczynają odparowywać w temperaturze około 149 stopni celsjusza. Jeśli temperatura wzrośnie wystarczająco wysoko, związki te zapalają się. Gdy zaczną się palić, nie ma dymu, ponieważ węglowodory zamieniają się w dwutlenek węgla i parę wodną (oba są niewidoczne). To wyjaśnia, dlaczego nie widać dymu z ognia węgla drzewnego, ponieważ proces ten usuwa wszystkie lotne związki organiczne, pozostawiając czysty węgiel i popiół (niepalne minerały w komórkach drzewa). 

Kiedy rozpalasz węgiel drzewny, pali się czysty węgiel. Łączy się z tlenem, tworząc dwutlenek węgla, a po zakończeniu grillowania pozostaje popiół - minerały. Daje to bardzo intensywne ciepło z bardzo małą ilością dymu, co sprawia, że ​​węgiel drzewny jest bardzo przydatny - jako paliwo - do gotowania, ponieważ nie przytłacza smaku potraw elementami występującymi w zwykłym dymie drzewnym. Entuzjaści grillowania z wielką pasją spierają się o zalety grillowania na węglu drzewnym w porównaniu z grillowaniem gazowym, powołując się zwłaszcza na różnicę w smak. Węgiel drzewny zapewnia charakterystyczny smak, który nie jest łatwy do odtworzenia - np. jakimiś przyprawami lub substancjami zmieniającymi smak potrawy. Z całą pewnością wybór paliwa do grillowania to trudna decyzja dla wielu ludzi. Trzeba wybrać między wygodą jaką daje grillowanie na gazie a smak węgla drzewnego. Teraz przyjrzymy się grillom gazowym oraz temu jak działają.


Grille - grillowanie na gazie

Przyjrzyjmy się z czego składa się praktycznie każdy, a w szczególności najprostszy model grilla gazowego. Nawet najprostszy grill gazowy jest bardziej złożony niż typowy grill na węgiel drzewny. Typowe elementy grilla gazowego obejmują - paliwo (w tym przypadku gaz), węże do grilla i pojemnika z gazem, regulatory zaworów, palniki, rozrusznik, powierzchnia do gotowania, korpus i osłona grilla. Korpus grilla zawiera wszystkie pozostałe elementy oprócz maski. Maska zakrywa powierzchnię grzewczą i służy do wychwytywania ogrzanego powietrza wewnętrznego, które odpowiedzialne jest za wzrost temperatury wewnątrz grilla. Źródło gazu jest połączone z regulatorem zaworów za pośrednictwem przewodu głównego. Regulatory sterowane są za pomocą pokręteł, które pozwalają określić, ile gazu przepuszcza zawór do palnika. Większość grilli ma dwa główne palniki, z regulatorem dla każdego z nich. Każdy palnik ma na swojej długości szereg małych otworów, przez które się wydostaje.

Do prawidłowego zapłonu grilla gazowego potrzebne są trzy rzeczy - gaz, tlen, no i oczywiscie iskra, które rozpali ogień. Gaz jest dostarczany ze zbiornika z propanem lub za pomocą rurki od gazu ziemnego, a tlen rzecz jasna pochodzi z powietrza. A skąd pochodzi iskra? Iskrę zwykle dostarcza rozrusznik grilla, czasami nazywany zapalnikiem. Jest to przycisk lub pokrętło obrotowe, które wytwarza iskrę elektryczną, aby zapalić gaz. Rozrusznik wykorzystuje piezoelektryczność, aby wygenerować iskrę, która zapala grill. Niektóre materiały krystaliczne (takie jak kwarc, sól Rochelle i niektóre materiały ceramiczne) mają właściwości piezoelektryczne. Kiedy wywierasz na nie nacisk, uzyskujesz separację ładunku w krysztale i napięcie na krysztale, które jest czasami bardzo wysokie. Na przykład, w przypadku grilla, trzaskający dźwięk, który słyszysz, to mały sprężynowy młotek uderzający w kryształ i generujący tysiące woltów na powierzchniach kryształu. 

Kręcenie pokrętłem na grillu powoduje przeskakiwanie iskry między dwiema elektrodami. Tak wysokie napięcie jest identyczne z napięciem napędzającym świecę zapłonową w silniku benzynowym. Napięcie kryształu generuje iskrę wystarczająco dużą, aby zapalić gaz w grillu. Palniki w grillach gazowych często wyglądają jak spłaszczone „O” z podziurawionymi małymi otworami. To właśnie tam następuje spalanie - w palniku miesza się gaz z tlenem, gdzie mieszanka rozprowadza się na dużej powierzchni, gdzie następnie się spala. Każdy palnik ma parę elektrod podłączonych do rozrusznika. Kiedy młoteczek rozrusznika zostaje wyzwolony, wynikający z tego gwałtowny wzrost prądu powoduje iskrę na elektrodach, co doprowadza do zapłonu mieszanki gazowo-tlenowej. Aby stworzyć równomiernie rozgrzaną powierzchnię do gotowania, większość grilli gazowych ma co najmniej dwa oddzielne palniki.


Grille - najczęściej używane paliwa w grillach gazowych

Większość grilli gazowych używa zbiornika z propanem - używa się ciekłego propanu (LP). Gaz LP ma tę zaletę, że jest dostarczany w przenośnym zbiorniku i jest dostępny prawie każdym sklepie z paliwem. Natomiast gaz ziemny znajdziemy w kuchni w każdym domu - korzysta z niego kuchenka gazowa. Dlaczego jednak w zbiornikach na gaz znajdziemy propan a nie gaz ziemny? Dlatego, że propan zmienia się z cieczy w gaz w temperaturze -43 stopni Celsjusza. Poza tym, propan można niejako “skompresować”, wtedy skrapla się w ciecz i pozostaje w tym stanie, dopóki nie zostanie zdekompresowany. Oznacza to tyle, że propan jest znacznie łatwiejszy w przechowywaniu w zbiorniku niż gaz ziemny, który nie ulega tak łatwo kompresji. Ponieważ gaz ziemny nie kompresuje się zbyt dobrze do postaci płynnej, zwykle jest dostarczany jedynie do domu - dedykowanym rurociągiem.

Kolejną zaletą LP jest to, że zawiera znacznie więcej energii niż gaz ziemny - mówi się, że jest bardziej “kaloryczny”. Różnicę między gazem ziemnym a LP najłatwiej można zobaczyć, patrząc na rury łączące zbiornik z palnikami. Rura w grillu na gaz ziemny jest około dwa razy większa niż w grillu na propan. Gaz ziemny to głównie metan zawierający znaczne ilości innych związków, w tym butan, etan i propan. Grill na gaz ziemny jest właściwie nieopłacalny, no chyba że zamierzasz podłączyć go bezpośrednio do rury gazowe w domu. Siłą rzeczy byłbyś więc zmuszony grillować w domu, co kompletnie mija się z ideą grillowania na świeżym powietrzu z przyjaciółmi, znajomymi i rodziną. Dlatego też myśląc o zakupie grilla na gaz, wybierz ten na propan. A czym jest i jak powstaje propan? Propan powstaje z ropy naftowej. Zawiera węglowodory alifatyczne - węglowodory składające się wyłącznie z atomów wodoru i węgla. Kiedy ropa naftowa przetwarzana jest w rafinerii, otrzymuje łańcuch węglowodorowy o różnej długości. Te różne długości łańcucha można oddzielić od siebie i wymieszać w celu utworzenia różnych paliw. Na przykład możesz dostać metan, propan i butan. Wszystkie trzy to węglowodory:

- Metan ma tylko jeden atom węgla i cztery atomy wodoru (CH4).
- Butan ma cztery atomy węgla i dziesięć atomów wodoru (C4H10).
- Propan ma trzy atomy węgla połączone razem z ośmioma atomami wodoru (C3H8).


Grille - alternatywne opcje grillowania

Jedną z alternatywnych opcji grillowania sa grille elektryczne. W ostatnim czasie urządzenia te stały się bardzo popularne, zwłaszcza wśród osób, które nie mogą mieć grilla lub grillować na świeżym powietrzu. Wychodząc poza podstawową konstrukcję grilla, większość producentów oferuje kilka opcji, które zwiększają możliwości grillowania. Oto niektóre z tych opcji:

Grille wielopoziomowe - Istnieją grille, które dodają drugą, a nawet trzecią powierzchnię do grillowania/gotowania nad tę główną. Ponieważ temperatura znacznie spada wraz ze wzrostem odległości między powierzchnią do gotowania a źródłem paliwa, druga powierzchnia do gotowania jest zwykle używana do takich rzeczy, jak gotowanie na parze warzyw lub służy do utrzymywania ciepła ugotowanego już mięsa.

Palniki boczne - Prowadząc wąż na grillu gazowym do małego palnika przymocowanego z boku grilla, producenci grillów umożliwiają ciekawy sposób na przygotowanie lub ugotowanie sosów lub innych potraw.

Rożen - jest to długi metalowy pręt zawieszony poziomo nad źródłem paliwa, powoli obracany, zwykle za pomocą silnika elektrycznego. Stosuje się go przede wszystkim do wolno pieczonego drobiu lub warzyw.

Chociaż grille na węgiel drzewny i gaz są najbardziej popularne, istnieją ich elektryczne alternatywy. Grill elektryczny ma element grzejny wbudowany w powierzchnię do gotowania lub bezpośrednio pod nią. Posiadają również specjalne otwory i tacę na cieknący z potrwa tłuszcz (zazwyczaj z grillowanego mięsa lub dodatków takich jak grillowany ser). Warto jednak zauważyć, że grille elektryczne są zazwyczaj przenośne, a większość z nich jest wystarczająco mała, aby umieścić je na stole lub blacie.
 
W przeciwieństwie do grilli gazowych lub węglowych, grille elektryczne mogą być używane w pomieszczeniach - w domu lub mieszkaniu. Innym rodzajem grilla, który zyskuje obecnie na popularności, jest grill na podczerwień.Grille na podczerwień wykorzystują specjalne palniki z płytami ceramicznymi, które emitują ciepło podczerwone. Według firmy TEC, grillowanie na podczerwień nie wysusza mięsa i może generować znacznie wyższą temperaturę - nawet do aż 900 stopni Celsjusza - niż jakikolwiek inny rodzaj grilla.