Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Podkategorie:

Gofrownice Cloer

Znaleziono 0 towarów.

Lista 1-100 z 0 towarów
Aktywne filtry

Gofrownice

Menu kawiarni czy małe domowej piekarni nie byłoby kompletne bez szerokiego asortymentu gofrów. Gofry to idealne połączenie miękkości i chrupkości, nie wspominając o tym, że można je podawać z wieloma pysznymi dodatkami. Dzięki odpowiedniej gofrownicy możesz stworzyć najlepsze gofry na świecie. Możesz odpuścić sobie kilka gofrów na mieście i za zaoszczędzone pieniądze kupić własną gofrownice, to okazuje się nie tylko tańsze, opłacalniejsze, ale także poszerzy Twoje zdolności kulinarne. No i pamiętaj - zrobisz sobie jakie gofra chcesz i robisz to zawsze kiedy najdzie Cię na to ochota.

Jednak proces zakupu odpowiedniego gofrownicy może być nie tyle trudny, co naprawdę bardzo czasochłonny w tym sensie, że na rynku jest wielu producentów, którzy wypuścili co najmniej kilka modeli do wyboru - a każdy z nich jest w jakimś sensie ciekawy i oryginalny. To sprawia, że zaczynasz ​​zastanawiać się jakiej decyzji dokonać? Który model będzie tym właściwym? Jak dobrze zainwestować? Uważamy, że nasz tekst, który trochę przypomina przewodnik, jest dokładnie tym, czego w tej chwili potrzebujesz. Bez obaw, pomożemy Ci dokonać właściwego wyboru, żebyś zarówno Ty, jak i rodzina, tudzież znajomi, byli zadowoleni z serwowanych gofrów. 

Zacznijmy od rodzajów gofrów. Być może już wiesz lub zdajesz sobie sprawę z tego, że istnieje kilka rodzajów gofrów. Zatem pierwszą rzeczą jaką powinieneś zrobić to zadać sobie pytanie jakiego rodzaju gofry Cię interesują, które najbardziej lubisz, jakie Ci smakują, a których wolisz unikać? Poza tym, pomyśl jaki rodzaj gofrów chcesz przygotowywać swoim znajomym i rodzinie. Istnieją różne rodzaje gofrów w zależności od tego, skąd pochodzą. Zobaczmy więc, jakie masz opcje.

Brukselskie gofry - Przede wszystkim Bruksela słynie z wyśmienitych gofrów. Zwykle ciasto składa się z ubitych białek jaj oraz drożdży zakwasowych. To właśnie zapewnia im wyjątkową, puszystą konsystencję, która sprawia, że ​​są tak popularne i smaczne - kto ich nie zna lub nie lubi, nie jest prawdziwym “gofrożerą”. Generalnie podaje się je z owocami, bitą śmietaną, cukrem pudrem lub lodami. Inną wyróżniającą cechą jest to, że mają ostre i głębokie wgłębienia (tzw. kieszenie). Dodatkowo ich kształt jest zwykle prostokątny.

Amerykańskie gofry - Idąc dalej, ciasto na amerykańskie gofry jest zakwaszane proszkiem do pieczenia. Dlatego efektem końcowym jest cienki i gęsty wafel. Kwadraty o strukturze plastra miodu, zwane również kieszeniami waflowymi, są mniejsze, dlatego zwykle zawierają sos lub syrop. Ponadto ciasto jest gładkie, co sprawia, że ​​amerykańskie gofry są naprawdę uniwersalne. W tym celu możesz podawać je ze słodkimi dodatkami lub podawać jako bazę do posiłków, takich jak gulasz, chili, a lista może być naprawdę długa.

Liege Waffles - W porównaniu z goframi brukselskimi czy belgijskimi gofry Liege są gęstsze i słodsze. Ciasto drożdżowe używane do wyrobu gofrów Liege zostało w rzeczywistości zaadaptowane z ciasta na chleb brioszkowy. Jednocześnie charakterystyczną cechą jest karmelizowana powłoka - którą nadaje cukier perłowy. Pod koniec procesu gotowania dodaje się cukier perłowy, aby nadać waflom indywidualną konsystencję. Jednocześnie ze względu na zewnętrzną powłokę gofry nie rozmaczają się. Dzięki temu idealnie nadają się do polewy owocowej lub lodowej. Ale tak naprawdę możliwości i opcje ich dekoracji są nieograniczone. Nieregularne, niewykończone krawędzie są również charakterystyczne dla gofrów Liege.

Belgijskie gofry - Możesz być zaskoczony, gdy dowiesz się, że belgijskie gofry tak naprawdę nie zostały wynalezione w Belgii. W rzeczywistości belgijskie gofry stanowią północnoamerykańską alternatywę dla gofrów w stylu brukselskim. Mają duże, głębokie kieszenie, podobne do brukselskich gofrów, niemniej jednak są one przygotowywane z proszku do pieczenia, w przeciwieństwie do drożdży. Zazwyczaj podaje się je zarówno na śniadanie, jak i na deser - wszystko zależy od miejsca. Ich krawędzie są wykończone i występują w różnych kształtach - w tym prostokątnym lub okrągłym.


Gofrownice - liczba miejsc na przygotowanie gofrów za jednym razem

Przyglądając się różnym modelom gofrownic, zapewne zastanawiasz się nad ilością miejsca, jakie oferują, co oznacza tyle, że za jednym razem możesz zrobić zazwyczaj dwa lub cztery gofry - w zależności od modelu, bo są i takie, które pozwalają na pojedynczy gofer. Nie ulega jednak wątpliwości, że stanowi kolejny ważny element, który trzeba wziąć pod uwagę podczas zakupu odpowiedniej gofrownicy. Dużo zależy także od tego czy zamierzasz używać gofrownicy w domu, czy w lokalu. Mówiąc wprost, gofrownice są dostępne w wersjach pojedynczych i podwójnych, z których każdy charakteryzuje się różnymi elementami.

Zacznijmy od pojedynczej gofrownicy. Zawiera jedną górną i jedną dolną kratkę, tworząc po jednym gofrze na raz. Zalecane do niskiego wykorzystania objętości. Może produkować około 20-35 gofrów na godzinę. Z kolei podwójne gofrownice są wyposażone w dwie różne konfiguracje, gdzie jednostki te mają wydajność około 40-60 gofrów na godzinę. Doskonałe nadają się do przygotowania gofrów o dużej objętości, a poza tym mogą być używane przez dwie osoby jednocześnie. Zazwyczaj umożliwiają samodzielne ustawienie temperatury, dzięki czemu gofry można dostosować w zależności od indywidualnego gustu i upodobań. Jest jeszcze “Stacked Double Waffle Makers”. Model ten jest wyposażony w dwie gofrownice, jedną na drugiej, gdzie gofry można łatwo odwrócić. Model jest nieco unikalny i ciężko jest go dostać w sklepie, co sprawia, że ​​są one odpowiednie dla obszarów samoobsługowych o małej objętości. Kompaktowa konstrukcja sprawia, że ​​nadaje się do obszarów, w których przestrzeń na ladzie jest ograniczona.

Materiał powierzchni i łatwość jej konserwacji

Jeśli chodzi o materiały używane do produkcji gofrownic, są to staliwo, aluminium, żeliwo, a także powłoka nieprzywierająca. Jeśli chodzi o rozmiar kwadratów i kieszeni gofrów, różnią się one w zależności od wydanych modeli, czyli właściwie widzimisię producenta, który wypuścił urządzenie - w gruncie rzeczy większość jest taka sama, podobna do siebie. Co ciekawe, niektóre gofrownice są wyposażone w wyjmowane kratki, co zdecydowanie ułatwia ich czyszczenie, dezynfekcję i całkowitą konserwację. W związku z tym każdy materiał siatki ma swój zestaw zalet i wad, zwłaszcza jeśli chodzi o łatwość konserwacji, utrzymania elementów w czystości. Zapoznaj się z poniższą treścią, garścią informacji, aby podjąć świadomą decyzję w sprawie zakupu danego modelu i konsekwencji podjętej przez siebie decyzji.

Zacznijmy od odlewu ze stali. Według nas, naszych informacji i doświadczenia jest on odporny na zarysowania i zapewnia zwiększoną trwałość niż inne stopy metali. Poza tym, ułatwia równomierne rozprowadzanie ciepła. Można myć w zmywarce. Czas wypalania jest dłuższy niż u jego odpowiedników. Czas podgrzewania jest dłuższy niż jego odpowiedników. Teraz kolej na odlew aluminiowy. Zdecydowanie jest bardziej energooszczędny. Pozwala na krótki czas nagrzewania i szybki czas pieczenia. Powierzchnia jest podatna na zarysowania i wgniecenia. Należy myć ręcznie, co może być irytujące. Kolejna jest powłoka nieprzywierająca, która zapewnia bezproblemowe czyszczenie i konserwację. Za każdym razem “uwalnia” gofry w stanie nienaruszonym i bez przypalenia ich. Powłoka jest jednak podatna na zarysowania lub odpryski. Należy ją czyścić / myć ręcznie. Na koniec została nam powłoka wykonana z żeliwa, która zapewnia optymalną trwałość. Po sezonowaniu (po częstym używaniu) powierzchnia staje się nieprzywierająca. Doskonałe utrzymuje ciepłą powierzchnię. Jednak czas nagrzewania powłoki jest dłuższy. Musisz go regularnie sezonować, w sensie używać, aby działał prawidłowo.


Gofrownice - kształt i rozmiar

Co jeszcze powinieneś wziąć pod uwagę podczas poszukiwań gofrownicy? Oczywiście ważny jest zarówno kształt, jak i rozmiar urządzenia. Zasadniczo mają one związek z rodzajem gofrów, które zdecydowałeś się robić. Mając to na uwadze, jeśli zamierzasz robić brukselskie gofry, wybierz gofrownicę o prostokątnym kształcie. Jeśli jednak planujesz zrobić gofry Liege, lepiej będzie pasować gofrownica o nieregularnym kształcie. Jeśli chodzi o gofry belgijskie, są one zwykle okrągłe i wymagają gofrownicy o okrągłym kształcie. Amerykańskie gofry mogą być okrągłe lub kwadratowe, co pozwala wybrać jedną z dwóch - decyzja należy do Ciebie. Dodatkowo upewnij się, że dobrze oceniłeś grubość gofrów, które planujesz robić. To ważne przy wyborze gofrownicy. To samo można powiedzieć o faktycznym rozmiarze urządzenia. 

Ponadto musisz określić napięcie, z jakiego będziesz korzystać wybrany przez Ciebie model gofrownicy. Ma to ogromne znaczenie jeżeli chodzi o koszty związane z wydatkami na prąd. Ogólnie rzecz biorąc, elektryczne maszyny do gofrów mają, co zrozumiałe, przewód i wtyczkę. Niemniej jednak jaka będzie to wtyczka będzie zależeć całkowicie od napięcia. Z drugiej strony, specyficzne podwójne gofrownice zawierają dwa przewody / wtyczki, co wymaga dwóch oddzielnych obwodów do działania.Dlatego radzimy wcześniej zapoznać się ze specyfikacją produktu, który zamierzasz kupić, aby mieć pewność, że będzie on działał tak, jakbyś oczekiwał tego. 

Dodatkowe funkcje

Technologia zdecydowanie zrewolucjonizowała świat gofrownic - ponieważ mają wiele przydatnych cech. Na przykład funkcją, która może okazać się szczególnie przydatną, jest licznik czasu. W normalnej kuchni może to nie robić takiej różnicy, ale w piekarni lub kawiarni w godzinach szczytu może to uratować życie. Dzieje się tak, ponieważ Twoi pracownicy w czasie, gdy robią się gofry, mogą robić inne zadania, a stosowny dźwięk poinformuje ich kiedy gofry będą już gotowe - wcześniej ustalając czas ich wypieku. Tak więc, gdy gofr jest w pełni upieczony, urządzenie wyda charakterystyczny dźwięk. Dzięki temu personel będzie wiedział, kiedy go wyjąć, aby nie był rozgotowany ani niedogotowany. 

Z drugiej strony, jeśli chodzi o samoobsługową gofrownicę w lokalu (na dużą skalę), równie praktyczne mogą być podwójne gofrownice z niezależnymi zegarami. Jednocześnie niektóre jednostki mają regulowany zakres temperatur. W połączeniu z funkcją timera umożliwia spersonalizowanie tekstury gofrów w zależności od ich specyficznych upodobań. Dodatkowo, inwestycja w gofrownicę, która ma szeroki zakres temperatur, daje szansę udoskonalenia receptury i uzyskania niezmiennych rezultatów za każdym razem. Nasz krótki przewodnik zakupu gofrownicy dobiegł końca - mamy nadzieję, że odpowiedział na większość Twoich pytań i rozwiał pewne wątpliwości (jak nie wszystkie). Dobra wiadomość jest taka, że dysponujesz teraz wiedzą, która niewątpliwie pozwoli Ci znaleźć najlepsze urządzenia na rynku. Teraz łatwiej Ci będzie podjąć decyzję o rodzaju gofrów, które chcesz robić dla siebie, rodziny lub podawać w lokalu gastronomicznym (np. kawiarni), liczbie gofrów, które planujesz podawać dziennie lub w określonych ramach czasowych oraz funkcjach, które chcesz mieć w gofrownicy. Wiemy, że dokonasz właściwego wyboru.