Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Producenci:

Fondue RUSSELL HOBBS

Znaleziono 0 towarów.

Lista 1-100 z 0 towarów
Aktywne filtry

Fondue

Niewiele rzeczy jest tak pocieszających i smacznych jak topiony ser, czy to na pizzy, burgerze czy stosie nachos. Fondue przenosi tę dekadencką przyjemność na zupełnie inny poziom. Kąpiel z serem tradycyjnie przyprawionym czosnkiem, winem i brandy wiśniową staje się dipem dla kawałków ciepłego chleba. To interaktywne doznanie kulinarne, które najlepiej jest dzielić z przyjaciółmi i rodziną.  Jeśli nie należysz do osób, które lubią ser lub wręcz nie są w nim zakochani (w sensie w nabiale), nie martw się. Fondue nie ogranicza się do sera. Są inne popularne iteracje to mięso gotowane w sosie winnym (podobnie jak chiński gorący kociołek) lub czekolada (do maczania owoców i innych słodkich produktów). Pamiętaj jednak, że będziesz potrzebować specjalnego garnka, aby zorganizować własną rodzinną noc z fondue. Zebraliśmy więc dla Ciebie garść informacji na temat garnków do fondue i przedstawiliśmy je (zdobyte informacje) w taki sposób, aby wybór dobrego jakościowo i jednocześnie przystępnego cenowo garnka do fondue był przyjemniejszy i ogólnie rzecz biorąc prostszy / łatwiejszy.

Zacznijmy może od tego, że najpopularniejszym garnkiem do fondue jest jego wersja elektryczna (łatwa do podłączenia i postawienia na stole). I chociaż elektryczny garnek do fondue nie jest tradycyjny, z pewnością jest wygodny -  jest również bardziej atrakcyjny. Często możemy spotkać model, który ma szczotkowane wykończenie na misce i pierścieniu oraz lustrzane wykończenie na podstawce i uchwytach. Pierścień posiada często posiada wycięcia, które utrzymują widelce na miejscu. Taki elektryczny garnek może być używany z każdym rodzajem fondue, w tym z olejem, bulionem, czekoladą lub serem. Temperatura jest kontrolowana za pomocą pokrętła z ośmioma różnymi ustawieniami. Potrawy można podgrzewać bezpośrednio w garnku - nie trzeba najpierw podgrzewać niczego na kuchence. W przypadku gotowania na oleju osiągnięcie 375 stopni Celsjusza zajmuje od 10 do 15 minut. Miska w garnku powinna mieć pojemność około 3 litrów i mieć nieprzywierającą powłokę ułatwiającą czyszczenie. Tak, by po wyjęciu czujnika temperatury i przewodu resztę elementów można było umyć w zmywarce. W zestawie może, ale nie musi być osiem widelców do fondue. Chociaż taki garnek jest to przeznaczony do fondue, możesz go również używać do utrzymywania ciepła zupy, gulaszu, chili lub innych potraw.

Co ciekawe, na rynku dostępne są nieco bardziej tradycyjne garnki, tudzież całe zestawy do fondue, choć nie zmienia to faktu, że jedynie wyglądają na tradycyjne, a tak jak w poprzednim akapicie pisaliśmy, te też są zasilane elektrycznie (no wiecie, przewód kierujecie do gniazdka elektrycznego, z którego płynie prąd i zasila urządzenie). Chociaż nie wszystkie są na prąd! Niektóre można ustawić i podgrzewać normalnie jak garnek na kuchence. Takiego rodzaju emaliowany żeliwny garnek do fondue ma estetykę tradycyjnego garnka do fondue, więc świetnie nadaje się do tradycyjnych potraw z serowym fondue. Solidny żeliwny garnek dobrze zatrzymuje ciepło i można go używać bezpośrednio na kuchence, więc nie trzeba brudzić drugiego garnka, aby stopić ser, a następnie go przenosić. Stojak zwykle  wykonany jest z kutego żelaza i mieści pojemnik z żelem, który zapewnia ciepło. 

W takich tradycyjnych garnkach do fondue dołącza się często 6-8 widelców (przystosowanych specjalnie do fondue), które mają trzy zęby zamiast dwóch bardziej popularnych, dzięki czemu trzymają żywność nieco pewniej, a co za tym idzie dużo bezpieczniej. Zestaw zawiera zwykle jeden 1 litrowy pojemnik żelu ogniotrwałego, abyś mógł zacząć zabawę z fondue od razu. Powłoka emaliowana w żeliwnym garnku oznacza, że ​​garnek nie wymaga sezonowania przed użyciem, ale do gotowania fondue należy używać nieprzywierających lub drewnianych przyborów. Z oczywistych względów trzeba myć go ręcznie. Garnek można stosować na dowolnym źródle ciepła. Garnek ma dwa litry, więc przyda się nawet po skończeniu fondue. Możesz go używać do podgrzewania sosów lub podgrzewania mleka do gorącego kakao i jak na nasz gust tego typu tradycyjny garnek do fondue jest wystarczająco atrakcyjny do podania na stole.


Fondue - czego szukać w garnku do fondue

Zacznijmy może od pojemności urządzenia, tudzież garnka na nasze przysmaki. W tym konkretnym przypadku większe nie zawsze oznacza lepsze - tak naprawdę sam powinieneś wiedzieć ile potrzebujesz wystarczającej  głębokości, aby zanurzyć jedzenie w serze. Jednak pod względem wielkości mniejsze “doniczki” są świetne dla par lub do używania fondue jako przystawki, ale jeśli chcesz urządzić przyjęcia z fondue lub masz dużą rodzinę, zakup dużego garnka ma w tym przypadku dużo większy sens. Kolejnym elementem wartym rozważenia jest źródło ciepła. Elektryczne garnki do fondue są wydajne i mają doskonałą kontrolę ciepła, ale do działania potrzebują gniazdka elektrycznego, które zazwyczaj musi być gdzieś w pobliżu - albo zastosujemy przedłużacz z dłuższym kablem. 

Garnki do fondue na paliwo żelowe lub podgrzewacze mogą być używane wszędzie, ale zawsze musisz upewnić się, że paliwo jest zawsze uzupełnione - a ponadto uważaj na otwarty ogień. Warto też zwrócić uwagę na to z jakiego materiału jest wykonany garnek. Garnki do fondue są wykonane z różnych materiałów, od ceramiki po metal. Niektóre są tradycyjne, inne są nowatorskie, a niektóre są czysto funkcjonalne. Oprócz różnych metod ogrzewania mają również różne metody czyszczenia. Zastanów się nad swoimi potrzebami - a także jakiego rodzaju fondue spodziewasz się robić - i wybierz model, który ma według zebranych przez Ciebie informacji będzie mieć zwyczajnie sens. A dlaczego warto zaopatrzyć się w prawdziwy zestaw do fondue?

Nie zapominajmy, że fondue to tradycyjne danie par excellence. Wszyscy mamy słabość do fondue z Sabaudii. Ale bez względu na to, jakie jest fondue, cel jest ten sam - podzielić się z kimś (a najczęściej z drugą połówką) chwilą orzeźwienia, gromadząc rodzinę lub przyjaciół wokół tego samego dania przy stole. Zestaw do fondue składa się z kilku elementów, które służą do topienia mieszanki potraw. W szczególności może to być ser, żywność na bazie czekolady, olej lub bulion. To technika gotowania, która jest jednocześnie szykowna i zabawna. Pozwala każdemu zanurzyć kawałek chleba lub owoc w smacznej, pikantnej lub słodkiej mieszance, która jest stale podgrzewana w garnku. Dlatego tym bardziej warto jest zadbać o zakup całościowego zestawu z widelcami i innymi akcesoriami, by nie szukać ich w sklepach osobno - a uwierzcie, że nie jest to takie proste zadanie. Lepiej jest kupić wszystko w jednym zestawie.


Fondue - najważniejsze czynniki, które należy wziąć pod uwagę przy zakupie zestawu do fondue

Na początku zastanów się nad rodzajem zestawów do fondue. Na przykład tradycyjny zestaw do fondue to urządzenie, które działa za pomocą palnika umieszczonego poniżej podstawy. W związku z tym urządzenie zasila alkoholowe paliwo do fondue / spirytus skażony lub żel do spalania. Intensywność płomienia zależy od otwarcia palnika. Korzystanie z urządzenia do fondue alkoholowego na ogół wymaga więcej środków ostrożności w porównaniu z urządzeniem do fondue żelowego. Musisz upewnić się, że nie przepełniasz zbiornika pieca. Przed zapaleniem należy sprawdzić, czy nadmiar alkoholu został dobrze wytarty. Pamiętajcie, że użycie zapałki jest konieczne do rozpalenia pieca w tradycyjnym zestawie do fondue. Konieczne będzie wówczas wyregulowanie intensywności płomienia dzięki otworom powietrznym przed postawieniem garnka na podstawie. Miłośnicy Terroir wolą tradycyjny zestaw do fondue. Na wsporniku można postawić patelnię ceramiczną lub żeliwną. Następnie włącz palnik, aby podgrzać naczynie. Tradycyjna maszyna do fondue służy głównie do produkcji fondue sabaudzkiego. 

Niezależnie od tego, czy mieszkasz w górach, czy nie, serowe fondue przenosi nas na śnieg i pozwala nam przypomnieć sobie ostatnie wakacje na nartach. Jeśli lubisz dekoracje alpejskie, z przyjemnością odkryjesz zestawy do fondue ozdobione szarotkami, górskimi krajobrazami lub nawet (o dziwo) krowami. Jak wspomnieliśmy wcześniej elektryczny zestaw do fondue jest znacznie nowocześniejszy niż tradycyjny zestaw. Te modele nie wymagają palnika. Wystarczy podłączyć urządzenie do gniazdka elektrycznego, ustawić termostat na odpowiednią temperaturę i gotowe. Należy jednak unikać ustawiania termostatu na maksymalną temperaturę. Pomaga to uniknąć ryzyka zachlapania, zwłaszcza jeśli jest to narzędzie z termostatem większym niż 1000 watów. Jedną z głównych zalet tego typu urządzeń jest wielofunkcyjność. Na przykład podczas przygotowywania burgundowego fondue można gotować mięso. Możesz również łatwo przyrządzić z niego chłopskie danie tzw. “bressane fondue”.

Należy zwrócić uwagę czy interesujące Cię urządzenie do fondue jest z termostatem lub bez niego.Urządzenia z termostatem to elektryczne urządzenia do fondue. Są takie, które mają termostat mniejszy niż 1000 watów i te, które mają więcej niż 1000 watów. Główną zaletą takich urządzeń jest to, że pozwalają na łatwiejszą regulację temperatury, aby utrzymać stałą temperaturę w zależności od zastosowanej receptury i użytych składników. Można je również wykorzystać do innych zastosowań, zwłaszcza jeśli chodzi o urządzenia wielofunkcyjne. I warto w tym miejscu zauważyć, że nie potrzebujesz palnika, wystarczy podłączyć przewód zasilający do gniazdka, aby rozpocząć przygotowywanie. Są to jednak narzędzia bardzo podatne na awarie. Zbyt mocne urządzenia elektryczne, mogą również oznaczać więcej rozprysków. Modele bez termostatów są często typami tradycyjnymi. W tych przypadkach ustawienie temperatury jest bardziej skomplikowane. I nie pozwala to na przygotowanie szerszej gamy fondue.

Należy również zaznaczyć, że czas nagrzewania wydłuża się również w przypadku zestawów do fondue z piecem palnikowym i bez termostatu. Jednak rekompensuje te słabości dużą wytrzymałością. Ryzyko awarii jest w tym przypadku praktycznie zerowe. A co z pojemnością garnuszka? Wybór wielkości garnka jest podstawowym kryterium przy zakupie zestawu do fondue. Na rynku znajdziesz zestawy do fondue dla 2, 4, 6 i 8 osób. Mały garnuszek, tudzież metalowy pojemnik będzie bardziej odpowiedni dla pojedynczej osoby lub pary. W każdym razie najlepiej byłoby zdecydować się na duży garnek / pojemnik. Dlaczego? A no dlatego, że nawet jeśli jesteście w domu tylko we dwoje, zestaw do fondue dla 8 osób zawsze będzie bardziej praktyczny, gdy chcecie zaprosić do stołu większą ilość osób. Możesz w ten sposób zachwycić swoich gości, znajomych, przyjaciół i rodzinę. Należy jednak wiedzieć, że im większa pojemność, tym trudniej będzie utrzymać w niej odpowiednią temperaturę. Ważne jest, aby znaleźć odpowiedni kompromis między liczbą gości a rozmiarem naczynia.

A moc? Wspomnieliśmy już o tradycyjnych urządzeniach do fondue i elektrycznych urządzeniach do fondue. Każdy model różni się systemem ogrzewania. Pierwsza ma niezależny piec działający albo za pomocą palnego żelu, albo z denaturatem, tudzież innym palnym alkoholem. Dlatego intensywność płomienia jest trudniejsza do kontrolowania, a czas nagrzewania jest dłuższy. W drugim modelu urządzenia działają na prąd elektryczny i dlatego są wyposażone w regulowany termostat. Garnki te bardzo szybko się nagrzewają i ułatwiają regulację temperatury w zależności od charakteru fondue. Na koniec zwróć uwagę na moc urządzenia, zwłaszcza jeśli zdecydujesz się na model elektryczny. W rzeczywistości im mocniejsze urządzenie, tym więcej możliwości będzie oferować.Należy pamiętać, że zestawy do fondue mają moc od 750 W do 2500 W. Od Ciebie zależy, jaką moc wybierzesz i która będzie bardziej odpowiednia w zależności od Twoich potrzeb i liczby gości. Można również znaleźć maszyny z termostatem niższym lub wyższym niż 1000 watów.

Zwróć uwagę na materiał konstrukcyjny. Producenci fondue wykonują swoje “garnuszki” z różnych materiałów, a każdy z nich ma swoje zalety i wady. Zacznijmy od ceramicznego zestawu do fondue. Wiele z tych urządzeń jest wykonanych z ceramiki. Są odporne na zarysowania i przede wszystkim bardziej ekologiczne. Często garnki ceramiczne nie wspierają innych źródeł ciepła niż piec. Dlatego wskazane jest sprawdzenie ich przydatności do różnych rodzajów ognia. Żeliwny zestaw do fondue będzie znacznie bardziej wytrzymały i zdecydowanie dłużej utrzyma ciepło - polecany zwłaszcza do przygotowywania fondue burgundzkich. Zestaw do fondue ze stali nierdzewnej może okazać się mądrym i najlepszym wyborem. Materiał ten ma wiele zalet - jest nietłukący, lekki i łatwy do czyszczenia. Jego bardziej nowoczesny wygląd zadowoli osoby poszukujące urządzenia o bardziej tradycyjnej stylistyce. A co powiecie na aluminiowy zestaw do fondue?Bo są na rynku (przynajmniej niektóre) urządzenia elektryczne, które mają aluminiowy pojemnik z nieprzywierającą powłoką. Jest znacznie łatwiejszy do czyszczenia, nawet gdy ser ostygnie. Podobnie jak stal nierdzewna, wygląd aluminiowych zestawów do fondue jest bardziej nowoczesny.

A czy zestaw do fondue jest wszechstronnym urządzeniem? Trudno powiedzieć, bo każde fondue ma na ogół określony typ urządzenia.  Na niektórych można jednak przygotować różnego rodzaju jedzenie lub inne przepisy na fondue. Możesz więc dowolnie zmieniać przepis na każde z czekających cię w życiu wydarzeń - np. imprez, które organizujesz w domu. Dzięki temu możesz wieczorem podarować znajomym fondue serowe, a dla dziecka przygotować coś czekoladowego. Niektóre kuchenki indukcyjne do fondue oferują nawet możliwość niezależnego korzystania z pieca, dzięki czemu można przygotować inne przepisy w garnku.Istnieją również przybory wielofunkcyjne, które pozwalają na różne zastosowania. Cechą szczególną wysokiej jakości garnków do fondue jest to, że wewnątrz garnka mają nieprzywierającą powłokę. Jest to doskonały system zapobiegający przywieraniu preparatów do wewnętrznej ścianki miseczki. Ułatwia to czyszczenie garnka / pojemnika nawet po popołudniu z czekoladowym fondue. Niektóre miski można nawet bez problemu myć w zmywarce, co pozwala zaoszczędzić sporo czasu.

O wyborze dobrego zestawu do fondue decydują również różne akcesoria i dodatkowe opcje w nim zawarte. Możesz zdecydowanie ułatwić sobie życie, wybierając maszynę do serowego fondue z zestawem kolorowych widelców lub szaszłyków. Dzięki temu każdy z zaproszonych gości, będzie mógł łatwo zidentyfikować własny widelec. Istnieją również inne, bardzo praktyczne akcesoria, takie jak kokilki i półmiski. Pierwsza z nich pozwala na umieszczenie w mieszance potraw do zanurzenia, takich jak kawałki chleba, mięso, warzywa czy owoce. A dla jeszcze większej wygody dostępne są nawet zestawy do fondue z talerzem obrotowym. Dzięki temu wszyscy goście mają łatwy dostęp do kokilek ze składnikami. Zwróć również szczególną uwagę na bezpieczną stronę urządzenia. Wybierz modele wyposażone w antypoślizgowe nóżki i zachowujące zimną zewnętrzna stronę ściankę urządzenia - a więc ściankę izolacyjną między nagrzanym fondue, a zewnętrzną obudową. Pozwala to uniknąć ryzyka poparzenia się w przypadku kontaktu z urządzeniem - garnkiem lub pojemnikiem od strony zewnętrznej. Zaleca się również, aby naczynie do fondue było wystarczająco ciężkie. Pozwala to wykorzystać bardzo stabilny pojemnik, który dobrze trzyma się na swoim wsporniku.

Nie ma to jak dobre fondue na rozgrzewkę po ciężkim zimowym dniu. Jest to bardzo łatwe w przygotowaniu danie, które często cieszy zarówno młodych, jak i starszych. Rynek jest pełen niezliczonych modeli sprzętu do fondue. Musisz jednak wiedzieć, że najlepsze urządzenia to takie, które oferują najwięcej funkcji i nadają się do większej ilości zastosowań. Jeśli masz dzieci w domu, wybierz garnek o dużej pojemności, aby w trakcie przygotowywania posiłku cała rodzina zajęła miejsce przy stole. Niezależnie od tego, czy jest to wytrzymały tradycyjny zestaw do fondue, czy urządzenie elektryczne z termostatem, możesz dzięki niemu stworzyć niesamowitą atmosferę w domu i przygotować świetne posiłki, przy wspólnej pracy każdego gościa lub członka rodziny przy stole. Zaskakuj więc kreatywnością i ciesz się dowolnością w przygotowywaniu potraw fondue.