Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Blendery Sponge

Znaleziono 3 towarów.

Lista 1-100 z 3 towarów
Aktywne filtry

Blendery

Świeża zupa z dyni piżmowej. Mrożone margarity limonkowe. Ocet balsamiczny. Koktajl z mieszanych jagód. Mrożona kawa. Czekoladowe koktajle mleczne. Co te wszystkie przygotowane produkty łączy? Wszystkie zostały przygotowane za pomocą urządzenia znanego dziś pod nazwą blender. A to przecież tylko kilka produktów wytwarzanych codziennie przez blendery w domowym zaciszu - najczęściej w kuchni. 

Właściwie można by się spierać ze stwierdzeniem, że blender to najbardziej uniwersalne urządzenie w kuchni. Jednak przy wszystkich dostępnych mikserach, blendery mogą być tak różnorodne, jak i wszechstronne. Blendery dostępne na rynku posiadają różnego rodzaju funkcje, możliwości, ale także wyróżniają się pod względem budowy i przeznaczenia. Choć w zasadzie większość z nich ma zastosowanie uniwersalne, to jednak zwykle ich moc określa, czy są w stanie zmielić i połamać wszystko. Od owoców/warzyw, z którymi radzi sobie każdy blender kuchenny, po lód czy przygotowanie masy orzechowej z orzechów ziemnych, z którymi poradzą sobie tylko te modele, o największej mocy i wydajności.

Na rynku konsumenckim dostępne są dwa rodzaje blenderów - blender ręczny oraz wolnostojący. W zależności od tego, co chcesz osiągnąć za pomocą blendera, nie każdy z dostępnych modeli będzie najlepiej odpowiadał Twoim potrzebom. Mając to na uwadze, potraktuj ten opis jako swoisty przewodnik, który pozwoli Ci zrozumieć działanie tego urządzenia, poznać jego historię, możliwości, funkcjonalność, a w końcowym rezultacie ma pomóc Ci w wyborze odpowiedniego i najlepszego dla siebie blendera. Omówimy, jak działają blendery, jakie są ich rodzaje i którzy z producentów są obecnie najlepsi w produkcji tego rodzaju urządzeń. Poznamy też ich działanie od strony produkcyjnej. Na początku warto jednak przyjrzeć się historii powstania tego urządzenia.


Blender - historia powstania

Nie pisalibyśmy teraz o historii powstania blendera, gdyby nie istnienie małego silnika elektrycznego wynalezionego w 1910 roku. Silnik o mocy naprawdę ułamkowej jest uznawany za ogromny rewolucyjny wynalazek dla przemysłu AGD - szczególnie tzw. małego AGD. Ten nowo wynaleziony silnik działał na prąd zmienny lub stały. W tamtych czasach, ponad 100 lat temu, był to niesamowity wynalazek, który umożliwił podłączenie i zasilanie szerokiej gamy przyszłych urządzeń domowych, w tym blendera.

Wynalazcy tego małego silnika - Chester Beach i Fred Osius - wspierani przez ówczesnego guru marketingu Louisa Hamiltona, szybko wyprodukowali pierwszy produkt. Elektryczny ręczny mikser wprowadzony na rynek w 1910 roku był prekursorem tego co znamy obcecnie, a firma Hamilton Beach Manufacturing Company została założona w celu opracowania zastosowań domowych dla nowego mini silnika.

Dzisiejsze blendery kuchenne to urządzenia o zdecydowanie większej mocy, zbudowane z małego ale wydajnego silnika, wysokiego pojemnika z wewnętrznymi ostrzami, które siekają, mielą i upłynniają żywność i napoje. Ale przejdźmy do pierwotnego pytania dotyczącego historii powstania blendera.

Kto wynalazł blender?

W rzeczywistości to Stephen Popławski (polskie korzenie) jest uznawany za wynalezienie pierwszego miksera upłynniającego w 1922 r. Był pierwszym, który umieścił wirujące ostrza u podstawy pojemnika. Nowe dzieło Stephena Popławskiego zostało pierwotnie stworzone do mieszania napojów gazowanych, na mocy kontraktu z Arnold Electric Company z Racine, mającego swoją siedzibę w Wisconsin. Racine była siedzibą Horlick Corporation, która produkowała słodowy napój mleczny podawany w fontannach sodowych - mleko słodowe było bardzo popularne i polecane przez lekarzy, dla osób, które miały problem przyswajaniem i niedoborem białka, witamin i innych mikro- i makroelementów w organizmie. 

Popławski złożył wniosek o patent na swój blender w 1922 roku. Opisał go w ten sposób: „… Dla pierwszego miksera mojego projektu z elementem mieszającym zamontowanym w podstawie i przystosowanym do połączenia napędowego z mieszadłem w kubku, gdy kubek został umieszczony we wgłębieniu w górnej części podstawy.” Ten patent pozwolił firmie Arnold Electric zagarnąć rynek produkcji blenderów przed ich zakupem przez Hamilton Beach Manufacturing Company w 1926 roku. W 1932 roku The Stevens Electric Company otrzymała patent na maszynę do upłynniania owoców i warzyw. A w 1935 roku pomysł Popławskiego został udoskonalony przez Freda Osiusa, który wynalazł niezwykle popularny do dziś Waring Blender - blender wolnostojący.

Blender kuchenny, a dalsza historia, powstanie blendera Waring’a

Fred Osius wynalazł i opatentował tę historyczną maszynę do blendowania w 1933 roku. Fred potrzebował jednak dodatkowych funduszy, aby ulepszyć swój prototyp. Wiedział, że bogaty człowiek imieniem Fred Waring lubił nowe wynalazki i postanowił poprosić go o wsparcie. Fred Waring był rzeczywiście uznawany za swoiste guru wsparcia finansowego i marketingu. I to dzięki jego początkowemu wsparciu finansowego, Blender Waring stał się powszechnie znany, lubiany, a nawet kochany przez wszystkie gospodynie domowe w ówczesnym czasie i początkach powstania wielkiego kapitalizmu. Co ciekawe, Fred Waring ​​był już trochę znany, a nawet sławny z tego, że był liderem tzw. big bandu, Freda Waringa i Pennsylvanians, ale to dzięki urządzeniu “Waring Blender” przeszedł do historii.

Po audycji radiowej na żywo w Vanderbilt Theatre, której uczestnikiem był Waring, Fred Osius złożył mu swoją propozycję i otrzymał od niego wsparcie finansowe, co było niezwykle śmiałym posunięciem jak na owe czasy. Były student inżynierii Fred Waring zawsze interesował się nowymi gadżetami i wynalazkami. Zaznajamiając się z tym co zaoferował mu Osius postanowił z początku tylko częściowo poprzeć ten projekt, aby móc upłynnić warzywa, które jego lekarz przepisał mu na wrzody. Po sześciu miesiącach ciężkiej pracy i ponad 20 tysiącach wydanych dolarów, blender nadal miał problemy techniczne. Waring w przypływie złości zdecydował się porzucić współpracę z Fredem Osius i przeprojektować urządzenie na blender Waring’a.

Dopiero w 1937 roku blender Waring Miracle Mixer został wprowadzony na rynek w cenie 29,75 dolarów. Nazwę skrócono do „Waring Blender” w 1938 roku. Fred Waring przeprowadził pojedynczą kampanię marketingową w całym kraju. Odwiedzał kluby, hotele, kawiarnie i restauracje, twierdząc, że „ten mikser zrewolucjonizuje amerykańskie napoje”. I tak też się stało. W połowie lat pięćdziesiątych Waring Blender był już w ponad milionie amerykańskich gospodarstw domowych. Podczas wojny Fred robił, co w jego mocy, uczęszczając na wiece i zabawiając żołnierzy w obozach szkoleniowych swoimi układami śpiewu i tańca. Śpiewał wiele hitów, w tym “My America”, która była popularna w tamtym czasie wśród amerykańskich żołnierzy.

Po wojnie Fred Waring wielokrotnie pojawiał się w telewizji i miał wiele własnych programów, w tym The Fred Waring Show w CBS. Spektakl trwał 6 lat i przez ten czas otrzymał szereg nagród. Jego talenty wokalne również nie pozostały niezauważone, a na jego koncie znalazło się wiele hitów, w tym “Smoke Gets in Your Eyes”, “White Christmas i Dancing in the Dark”. Zanim zmarł, Fred wyprodukował ponad 100 piosenek ze swoją grupą The Pennsylvanians, z których wiele stało się prawdziwymi hitami. Fred otrzymał wiele nagród i medali, ale przyznanie mu Złotego Medalu Kongresu przez Ronalda Reagana w 1983 roku było najwyższą nagrodą, jaką otrzymał i był naprawdę pamiętnym dniem, którego nigdy nie zapomni.

Dalsza historia rozwoju, dzięki firmie Oster, KitchenAid, Hamilton Beach i Breville

Marka Oster powstała w 1924 roku, kiedy John Oster zaczął sprzedawać ręczną maszynkę do strzyżenia i stylizacji włosów. Dzięki wynalezionemu 14 lat wcześniej małego silnika, możliwe było stworzenie maszynki do strzyżenia, co stworzyło ogromny rynek, na którym firma John Oster Manufacturing Company mogła się rozwijać. John Oster podjął decyzję o dywersyfikacji od sprzętu fryzjerskiego w 1946 roku. Zdecydował się wejść do branży AGD i przejął The Stevens Electric Company. Tak, to dokładnie tę samą firmę (opisaną powyżej), która tak naprawdę wynalazła blender do upłynniania - 24 lata wcześniej. Nie minęło dużo czasu, zanim wprowadzono blender Osterizer. Sukces tego jednego modelu był tak ogromny, że firma Oster Manufacturing Company odcisnęła swoje piętno na branży drobnego sprzętu AGD.

Marka KitchenAid narodziła się w Troy w stanie Ohio w 1919 roku z legendarnym do dziś mikserem stojącym. Jego reklama została opracowana z naciskiem na to, by pokazać w jaki sposób blender stojący KitchenAid porusza się, tnie, robi zupy krem, mieli mięso na kotlety, kroi plastry warzyw i owoców. W ciągu 90 lat od tego czasu firma KitchenAid stworzyła ogromną kolekcję domowych produktów do gotowania i czyszczenia, w tym niezwykle popularny 5-biegowy blender. Wspominając historię powstania blendera nie można zapomnieć o marce blendera Hamilton Beach. Jako jeden z wiodących w USA dystrybutorów małych urządzeń kuchennych, Hamilton Beach Brands, Inc. nadal produkuje i sprzedaje ponad 35 milionów urządzeń rocznie przeznaczonych dla gospodarstwa domowego.

Na końcu historii powstania i stopniowego rozwoju urządzenia warto wspomnieć o blenderze Breville. Bill O'Brien i Harry Norville połączyli swoje nazwiska i stworzyli markę Breville w 1932 roku. Zaczęli od produkcji radioodbiorników, a następnie wykrywaczy min w czasie wojny. Po wojnie szybko przenieśli się do przemysłu drobnego sprzętu AGD. W 1974 roku stworzyli prawdopodobnie swój najsłynniejszy produkt - toster Breville Sandwich. W 1977 roku wynaleźli Breville Kitchen Wizz, pierwszy robot kuchenny sprzedawany w Australii. Po 75-letniej podróży Breville wyrosło na ogromną globalną markę. Korzenie firmy zawsze będą znajdować się w Australii, ale produkty Breville są obecnie sprzedawane w ponad 30 krajach na całym świecie. Jako producenci dołożyli swoją, znaczna cegiełkę, do budowy blendera jaki znamy dziś.


Blender kuchenny - jak działa?

Blendowanie to coś więcej niż tylko obracające się ostrze tnące jedzenie lub lód na drobne kawałki. W rzeczywistości istnieje kilka procesów zachodzących podczas cyklu mieszania/cięcia/rozdrabniania. Pierwszą czynnością, jaka ma miejsce, jest proces cięcia. Pokarmy stałe - jak warzywa czy owoce - są siekane, krojone lub miażdżone na drobniejsze cząstki. Drugim działaniem jest przepływ. Mieszanie ostrzy powoduje, że pocięte cząstki opływają pojemnik. Trzecią czynnością, jaka ma miejsce, jest wirowanie/krążenie. Gdy cząsteczki jedzenia są cięte i zaczynają stanowić już powstającą masę płynną, zawartość wody w żywności jest uwalniana w postaci cieczy. Potężna siła ostrza wciąga płyn na dno pojemnika, a następnie wypycha go na boki. 

Połączenie cięcia, przepływu i cyrkulacji jest naprawdę tym, co umożliwia powstanie całego procesu mieszania. Ale podczas mieszania następuje jeszcze jeden końcowy proces, nazywanym kawitacją - i właśnie w tym momencie pojawia się przysłowiowa magia. Podczas procesu blendowania wokół krawędzi spływu ostrzy tworzą się maleńkie pęcherzyki powietrza, które obracają się. Kawitacja występuje, gdy te bąbelki implodują, tworząc potężną falę uderzeniową w dzbanku pojemniku blendera. Dlaczego jest to tak ważny proces? Ponieważ ostatecznie cięte cząstki jedzenia stają się zbyt małe, aby ostrza mogły je z powodzeniem dalej ciąć. Gdy płyną i krążą, stają się po prostu zbyt małym “celem” dla ostrzy blendera.


Blender kuchenny - zastosowanie

Teraz już znasz całą historię powstania blendera, firm które przyczyniły się do jego rozwoju, wiesz także jak działają te nieskomplikowane ręczne i wolnostojące “miksery” oraz jakie cechy konstrukcyjne wpływają na ich wydajność. Jesteś więc w zdecydowanie lepszej pozycji, aby znaleźć blender odpowiedni do swojej kuchni, taki by odpowiadał twoim potrzebom. Teraz wystarczy zadać sobie kilka prostych pytań. 

Po pierwsze, do czego używam blendera? Odpowiedź na to pytanie określi, czy potrzebujesz blendera do napojów, blendera do żywności czy blendera uniwersalnego. Po drugie, jak często będę używać mojego blendera? Jeśli odpowiedź brzmi “dość często”, będziesz potrzebować blendera z mocniejszym silnikiem, aby uniknąć przepalenia i przegrzania silnika. Po trzecie, czy któryś z moich przepisów kulinarnych, będzie wymagać np. kruszonego lodu? Jeśli odpowiedź brzmi “tak”, będziesz potrzebować blendera z co najmniej “1-konnym” silnikiem - jako model podstawowy. Dla uzyskania najlepszych wyników zalecamy blender o mocy 1400 W. 

Szukaj także blendera z większym ostrzem w stylu „skrzydełka” z tępymi krawędziami do kruszenia lodu. Możesz też rozważyć zakup uniwersalnego blendera o dużej mocy, zarówno do jedzenia, jak i mrożonych napojów. Po czwarte, jak duże chcesz przygotowywać w nim rzeczy? To określi rozmiar pojemnika, którego potrzebujesz. W sklepach dostępne są modele mające od 0,5 litra do nawet 2 litrów pojemnik, przeznaczony do przygotowywania możliwie jak największej ilości jedzenia za jednym razem. Wiadomo, że chcąc przygotować koktajl dla kilku osób jednocześnie lepiej kupić blender z dużym pojemnikiem, ale jeśli z blendera korzysta tylko jedna osoba, gotuje lub sporządza posiłki i napoje tylko dla siebie, to zdecydowanie lepszym rozwiązaniem, będzie zakup blendera z mniejszym pojemnikiem. 

Można także rozważyć najbardziej kompaktowy model i kupić blender ręczny. Po piąte, zastanów się czy używanie blendera nie będzie ograniczone przez przestrzeń, jaką masz w kuchni? Jeśli masz małą kuchnię i niewiele miejsca na blacie kuchennym, być może trzeba będzie rozważyć blender zajmujący najmniejszą powierzchnię (np. model kielichowy) lub taki, który jest łatwy do przechowywania - np. blender ręczny.


Blender kuchenny - poradnik kupującego

W ogromnej dostępnie dzisiaj liczbie marek, modeli i typów, blendery są bardzo podobne do klasy samochodów. Wybierz się na wycieczkę do lokalnego sklepu AGD, albo wejdź na stronę naszego sklepu, a znajdziesz modele blenderów, które łatwo można przyrównać do klasy produkowanych samochodów. Wybierz blender z 450-watowym silnikiem i białą plastikową podstawą z małym pokrętłem sterującym, którego można przyrównać do samochodów Hyundai, a jeśli chcesz kupić Mercedesa wśród klasy blenderów, wybierz ten z 1400-watowym silnikiem, stalową obudową, cyfrowym wyświetlaczem i panelem sterującym. Główne cechy, które odróżniają jeden blender od drugiego, to prędkość silnika (moc), sterowanie i konstrukcja.

Moc wyrażana w watach

Producenci zwykle podają prędkość/moc silnika blendera w watach, a czasami w koniach mechanicznych - 1-konny silnik mechaniczny to 746 watów. Większość modeli przeznaczonych do użytku domowego mieści się w przedziale od 200 do 1800 watów. Blendery o dużej mocy często kosztują więcej niż ich odpowiedniki z niższą mocą silnika, więc może wydawać się, że droższe są lepsze. Ale recenzje konsumentów zaprzeczają tej teorii. Testy przeprowadzone na wielu próbkach blenderów wykazały, że moc w watach ma niewielką korelację z wydajnością.

Liczba w watach, podawana przez producenta, oznacza moc pobieraną przez silnik blendera. Pamiętajmy, że moc generowana przez silnik decyduje o jego wydajności. Jak każde urządzenie napędzane silnikiem (nawet takim małym), także blendery muszą posiadać wystarczająco dużo początku momentu obrotowego - siły, która powoduje obrót wokół centralnego punktu - aby silnik nie naprężał się, gdy napotkał opór. Ponieważ producenci nie ujawniają żadnej z tych informacji, najlepszym sposobem na określenie, który blender spełnia Twoje potrzeby, jest przeczytanie recenzji konsumentów, które są łatwo dostępne w sieci, ale także możesz skorzystać z naszej rekomendacji.

Sterowanie, funkcjonalność i możliwości

Elementy sterujące blenderem to kolejny czynnik odróżniający jeden model do drugiego. Podczas gdy większość recenzentów twierdzi, że blender z trzema prędkościami (niski, średni i wysoki) jest wystarczająco dobry dla wszystkich i zrobi wszystko to, czego każdy z nas oczekuje by zrobił, spora część producentów oferuje w swych modelach, aż siedem lub więcej prędkości, pomagając nam dostosować prędkość odpowiednią do uzyskania właściwie posiekanych, przecieranych, mielonych lub upłynnionych rzeczy. Niektóre nawet wykraczają poza podstawowe funkcje, sugerując prędkość potrzebną do uzyskania soków, sosów lub koktajli mlecznych.

Pojemność pojemnika

Oprócz mocy i elementów sterujących, cechą, która często odróżnia jeden model blendera od drugiego, jest pojemnik lub (inaczej nazywany) dzbanek, a nawet słoik. Pojemniki do blendera są wykonane zazwyczaj z trzech materiałów - szkła, poliwęglanu i stali nierdzewnej. To, którego warto używać, zależy w dużej mierze od twoich osobistych preferencji. Szklane słoiki są bardziej podatne na pękanie, ale ich waga zapewnia większą stabilność. Są również odporne na zarysowania i rzadziej zatrzymują zapachy blendowanego jedzenia. Słoiki z poliwęglanu są lżejsze i nie pękną, jeśli zostaną upuszczone na podłogę, ale są podatne na zarysowania i mogą po jakimś czasie pozostawiać zapach wcześniej blendowanego jedzenia. Stal nierdzewna jest za to nie tylko elegancka i nowoczesna, co sprawia, że ​​jest uważana przez większość użytkowników za bardziej atrakcyjną lub estetyczną, ale nie posiada przezroczystego wnętrza, więc by sprawdzić czy wszystko zostało dokładnie posiekane, wymiksowane lub rozpuszczone, trzeba zatrzymać blender i spojrzeć do wnętrza pojemnika - co jest wadą. Ponadto pojemniki wykonane ze szkła i plastiku zwykle zawierają na sobie miarkę, której można użyć do odmierzenia składników bezpośrednio w pojemniku, czego w stalowym odpowiedniku nie uświadczymy.

Ponadczasowe wzornictwo

Pod względem wzornictwa blendery przeszły długą drogę w ciągu ostatnich 100 lat. Obecne, dostępne na rynku modele, pod względem stylistyki mogą być zarówno proste, podstawowe, nowoczesne, jak i retro - mogą też być mieszaniną wszystkich tych stylów. Można śmiało powiedzieć, że na rynku AGD istnieje tak wiele możliwych konfiguracji i stylów wykończeniowych blendera, dając Ci możliwość by dopasować urządzenie do innych elementów wystroju w kuchni, jak i całej aranżacji pomieszczenia, a na potrzebach skończywszy. Upewnij się co do zakupu, by nie skończyć z blenderem, który obecnie wydaje się być modny i atrakcyjny, ale nie grzeszy funkcjonalnością - kup coś bardziej uniwersalnego i ponadczasowego, jeżeli chodzi o wygląd, a skup się bardziej na funkcjonalności, możliwościach i mocy urządzenia, które ma Ci przecież służyć przez wiele lat. Następnie omówimy kilka kwestii, które należy wziąć pod uwagę przy określaniu, który blender odpowiada Twoim potrzebom.


Blender kuchenny - jakiego blendera potrzebujesz?

Jeśli dokładnie przyjrzysz się opiniom lub recenzjom różnych rodzajów i modeli blenderów, znajdziesz wiele przydatnych informacji na temat tego, co sprawia, że jeden ​​blender jest lepszy od drugiego. Często jest bowiem tak, że blender testowany przez ekspertów w profesjonalnych warunkach, będzie działać naprawdę dobrze, ale oceny użytkowników lub ich opinie czasem przeczą temu, co piszą eksperci. Aby uzyskać jak najwyższy zwrot z każdej zainwestowanej złotówki, przeprowadź własne “śledztwo” lub “badania”. Zacznij od ustalenia, jakiego typu blendera naprawdę potrzebujesz. Jak często będziesz używać blendera? Czy sporadycznie będziesz mieszać pyszną margaritę, czy może chcesz przygotować zupę dla sześcioosobowej rodziny? 

Następnie zastanów się, jak będziesz używać blendera. Kluczową cechą blendera jest często jego zdolność do kruszenia lodu, a każdy z użytkowników z początku zakłada, że poradzi z tym sobie każdy model na rynku, co jest oczywiście błędnym myśleniem. Aby uzyskać najdelikatniejsze mrożone napoje, lód kruszony na śnieg bez drobinek lodu, albo masz ambicję serwowania jedwabiście gładkiego gazpacho lub puree bez grudek, to wybierz model, który ma odpowiednią pojemność “dzbanka”, dużą moc wyrażoną w watach, więcej ustawień prędkości, a także dodatkową funkcjonalność jaką posiada niejeden producent - np. opcja kruszenia lodu.

Trwałość też jest niezwykle ważna. Modele blenderów wykonane z tworzywa sztucznego (obudowa) są generalnie tańsze, ale mogą być bardziej podatne na awarie lub przerwy w działaniu (przegrzanie silnika) w porównaniu do ich odpowiedników z metalu (głównie ze stali nierdzewnej). Ponadto silnik powinien być wystarczająco mocny, aby wytrzymać różnego rodzaju blendowanie przez co najmniej kilka lat bez widocznego zwalniania prędkości lub wyłączania się.

Oto kilka innych wskazówek, o których należy pamiętać podczas zakupów:

  1. Rozważ wyjmowane ostrze. Blendery z nieusuwalnymi ostrzami rzadziej przeciekają, ale są też znacznie trudniejsze do czyszczenia.
  2. Niektóre blendery są zaprojektowane tak, aby były mniej hałaśliwe (specjalne, grubsze elementy, które lepiej wygłuszają drgania i pracę silnika), więc jeśli masz w domu noworodka lub któryś z lokatorów ma “lekki sen”, warto przyjrzeć się modelom mniej hałaśliwym - skala hałasu jest wyrażona zwykle w decybelach.
  3. Jeśli nie chcesz czyścić swojego blendera bawełnianym wacikiem, szczególnie między przyciskami, wybierz model z panelem dotykowym, ponieważ te są łatwiejsze do utrzymania w czystości.
  4. Wygląd urządzenia też jest ważny (przecież to co kupujemy musi nam się podobać), a jest tym bardziej istotny, gdy nie masz miejsca by trzymać go w szafce, a blender musi pozostać na blacie kuchennym. Dostępnych jest wiele modeli, które z pewnością dopasują się do stylu, wystroju i aranżacji Twojego pomieszczenia.
  5. A jeśl pragniesz różnych bajerów i ficzerów, jak dźwięków informujących o skończonej pracy, touchpada, programowalnych elementów sterujących lub designerskiej stylizacji, możesz spodziewać się, a nawet być pewny, że będzie wydasz za taki blender dużo więcej pieniędzy niż za model podstawowy. Ale pamiętaj - najdroższy blender niekoniecznie jest najlepszy.