Zmywarki
Każdy z nas chce w jakiś sposób ulepszyć swoje życie. Ciągle wprowadzamy w nim zmiany. Zmiany te powodują, że chcemy być bardziej wydajni, być może produktywni w innych, interesujących nas gałęziach zajęć hobbystycznych. Od zawsze ludzie chcieli oddawać się pracy kreatywnej. Wszystkie inne czynności, z którymi stykamy się codziennie, można w jakiś sposób zmechanizować. Na przykład w dzisiejszych czasach, głównie za sprawą postępu technologicznego, możemy zmechanizować i zautomatyzować takie czynności jak sprzątanie, zmywanie, gotowanie i wiele, wiele innych. Dzięki pomysłowi i kreatywnemu podejściu do sprawy, człowiek stworzył i dalej tworzy urządzenia, dzięki którym oszczędza czas, a także i pieniądze. Jedną z takich rzeczy jest zmywarka. A zmywarka to nic innego jak urządzenie-robot zmywający brudne naczynia. Zalety z posiadania zmywarki są oczywiste - czystsze i bardziej domyte naczynia, oszczędność wody, pieniędzy, ale przede wszystkim czasu. Postaramy się odpowiedzieć na takie pytania jak, czym jest zmywarka, jak powstała, jak działa oraz czym się kierować przy zakupie takiego urządzenia. Zaczynamy.
Kto wynalazł zmywarkę?
Jeśli masz dość książek naukowych i stron internetowych, które sprawiają, że wydaje się, że wszyscy wynalazcy są mężczyznami (co z pewnością jest krzywdzące dla kobiet), z przyjemnością przeczytasz informację, że zmywarka została wynaleziona przez kobietę, a mianowicie przez Josephine Cochran z Shelbyville w stanie Illinois w Stanach Zjednoczonych Ameryki.
Kobieta ta złożyła wniosek o patent (razem z Jacobem Kritchem) 19 sierpnia 1887 roku, a przyznano go jej dopiero 30 października 1888 roku. Cochrane była zamożną osobą z tzw. “wyższego towarzystwa”. Powodem dla którego kobieta zaczęła myśleć o stworzeniu zmywarki byli jej słudzy, którzy myjąc naczynia drażnili jej piękną porcelanę. Opracowała system “rack i waterjet”, który zadebiutował na Światowych Targach w Chicago w 1893 roku. Firma, którą założyła, ostatecznie przekształciła się w KitchenAid.
Wcześniej ludzie zmywali naczynia ręcznie lub półautomatycznie, ponieważ najwcześniejsze, powstałe zmywarki do naczyń obejmowały stojak na naczynia na wrzecionie z miską wody pod spodem. Ręczna korba obracała stojak na naczynia, a ten moczył się w wodzie. Nie był to jednak skuteczny sposób mycia naczyń.
Zmywarka do naczyń
Zasadniczo zmywarka do naczyń to tak naprawdę robot, który czyści brudne naczynia i spłukuje po nich wodę. Użytkownicy muszą jedynie załadować do niej brudne naczynia, dodać odpowiedni detergent, ustawić odpowiedni cykl lub program zmywania i ją włączyć. To wszystko. Całą resztę wykonuje za nas zmywarka, a więc czyści brudne naczynia, a następnie suszy je, a dzięki dodanym detergentom naczynia są nie tylko czyste, ale i lśniące - aż miło jest przejechać palcem po tak umytych naczyniach. Poniżej prezentujemy kilka kroków, jakie wykonuje zmywarka tuż po uruchomieniu, a więc naciśnięciu przez nas przycisku “START”. Oto co robi:
- Dodaje wodę
- Podgrzewa wodę do odpowiedniej temperatury
- Automatycznie otwiera dozownik detergentu we właściwym, ustalonym przez programator czasie
- “Strzela” wodą przez wbudowane wewnątrz dysze, aby oczyścić brudne naczynia
- Następnie spuszcza brudną wodę
- Rozpyla więcej wody na naczynia, aby je spłukać
- Ponownie się opróżnia
- Ogrzewa powietrze w celu wysuszenia naczyń, jeśli użytkownik wybrał takie ustawienie
Ponadto zmywarki samoczynnie “monitorują się”, aby upewnić się, że wszystko działa prawidłowo. Czasomierz (lub mały komponent, nazywany też często małym komputerem) reguluje długość każdego cyklu. Czujnik wykrywa temperaturę wody i powietrza, aby zapobiec przegrzaniu lub uszkodzeniu naczyń przez zmywarkę. Inny czujnik może stwierdzić, czy poziom wody jest zbyt wysoki i aktywuje funkcję opróżniania, aby zapobiec przepełnieniu zmywarki . Niektóre zmywarki mają nawet czujniki, które mogą wykryć zabrudzenie wody spływającej z naczyń. Kiedy woda jest wystarczająco czysta, zmywarka wie, że naczynia są czyste.
Zmywarka do naczyń - jak z niej korzystać?
Nie ulega wątpliwości, że chociaż zmywarka zastępuje nas w tej najgorszej części, czyli zmywania, to jednak jako użytkownicy powinniśmy umiejętnie z niej korzystać by służyła nam bezawaryjnie i wydajnie przez wiele, wiele lat. Duży wpływ na to jak zmywarka działa i funkcjonuje (w późniejszym okresie swego “życia”) ma osoba, która z niej korzysta. Oto kilka ważnych wskazówek, które mogą pomóc Twojej zmywarce działać bezpiecznie, efektywnie i wydajnie przez wiele, wiele lat. Co należy robić, a co nie?
- Nie używaj zwykłego płynu do naczyń. Piana powstała w ten sposób działa niekorzystnie na elementy wewnętrzne zmywarki.
- Nie przeciążaj zmywarki. Musisz pozostawić wolne miejsce na rozpryskiwanie strumieni wody na brudne naczynia.
- Skieruj najbardziej zabrudzoną część naczyń w stronę dysz natryskowych, które zwykle wychodzą ze środka.
- Nie mieszaj przedmiotów ze stali i srebra. Kontakt dwóch różnych metali w wilgotnym środowisku to doskonały przepis na korozję.
- Staraj się, aby miski, łyżki i inne naczynia o identycznych kształtach były oddzielone. W przeciwnym razie będą miały tendencję do gniazdowania się razem, a woda nie dotrze do każdej części naczynia.
- Nie wkładaj do zmywarki naczyń z drewna, żeliwa, cienkiej porcelany, kryształu ani ręcznie malowanych naczyń. Umyj te rzeczy ręcznie.
- Zmywarkę można używać o każdej porze dnia, ale najlepiej pracuje wtedy, gdy ciśnienie wody jest wysokie, na przykład późną nocą, kiedy z jednej “rury” nie korzystają inne urządzenia, jak pralka, ponieważ pobór w tym samym momencie wody, zmniejsza bowiem jej ciśnienie.
- Jeśli w Twoim domu jest twarda woda, ustaw jej poziom w zmywarce, a urządzenie samo dostosuje ilość zużycia odpowiedniego detergentu.
- Użyj płynu nabłyszczającego, aby uniknąć plam i przyspieszyć wysychanie naczyń.
- Nie kładź plastiku na dolnym koszu, zwłaszcza jeśli używasz cyklu suszenia na gorąco. Element grzejny może wtedy stopić niektóre tworzywa sztuczne.
- Nie zmywaj wstępnie naczyń. Zmywarki są w rzeczywistości zależne od resztek jedzenia, które przywierają do brudnych naczyń, aby utrzymać odpowiedni poziom pH wewnątrz zmywarki. Oczywiście duże kawałki jedzenia należy wyrzucać do śmieci.
Zmywarka do naczyń - detergenty
Detergent jest ważnym elementem, którego należy używać zawsze podczas obsługi, a późniejszej pracy zmywarki. Detergenty, a więc nabłyszczacze do naczyń, środki czyszczące, przeciwdziałają gromadzeniu się osadom mineralnym na naczyniach, często wynikających z twardości wody.
Te “zmiękczacze” do wody zawierają odpowiednie rozpuszczalniki, które pomagają - jak sama nazwa wskazuje - rozpuszczać żywność. Na przykład tabletki tzw. 3w1, posiadają w swoim składzie m.in. środki ścierne, które usuwają przyklejoną żywność i ułatwiają zsuwanie się żywności z naczyń podczas mycia.
Do obsługi zmywarki nie można używać zwykłego detergentu. Działają tylko detergenty specjalnie opracowane dla zmywarek do naczyń. Inne detergenty mogą uszkodzić naczynia lub wytwarzać tak dużo mydlin lub piany, że zmywarka się “przeleje”, a w najgorszym razie uszkodzi - z całą pewnością zaburzyli byśmy w ten sposób jej pracę, uszkadzając do pewnego momentu jej elementy.
Wybór detergentu - tabletka, proszek lub żel - zależy tak naprawdę od osobistych preferencji. Nie wykazano, aby jeden typ czyścił lepiej niż inny. Głównym problemem, z którym boryka się większość osób korzystających ze zmywarek do naczyń, to po prostu niemożność wyczyszczenia ich dokładnie - tak by jak w reklamie były zawsze czyste i lśniące. Niektórzy skarżą się, że pomimo włączenia najdłuższego i w rezultacie najmocniejszego programu na zmywarce, wyciągają z niej naczynia, które nie były do końca domyte - zawierały pozostałości przyklejonego jedzenia, a nawet pozostałości użytych detergentów.
Przyczyną tego stanu rzeczy może być oczywiście samo urządzenie, jego wadliwa konstrukcja i nieprawidłowe działanie. Ale przeważnie za większość tych rzeczy odpowiada nie urządzenie, a problem z twardością wody oraz jej ciśnieniem. Konieczna może być wymiana zaworu wlotowego wody. Jeżeli jednak w domu masz twardą wodę, nagromadzone w wodzie minerały mogą zatykać strumienie wody.
W przypadku wystąpienia takich problemów warto oczyścić każdą z dysz drutem lub szpilką i przynajmniej raz w miesiącu uruchom pustą zmywarkę i nie wkładaj do niej naczyń, ani niczego innego oprócz odrobiny octu w dozowniku na detergent. Czasami zmywarka ma problemy z prawidłowym opróżnianiem brudnej wody. Wtedy winę za ten stan rzeczy może ponosić wąż spustowy (może on być zwyczajnie zatkany) lub problem z pompą. Możliwe jest również, że woda do zmywania staje się zbyt brudna, a czujniki w zmywarce nie wykrywają piany mydlanej jako wody. Powoduje to zbyt wczesne zamknięcie cyklu spustowego. Rozwiązaniem będzie użycie mniej detergentu.
Wnętrze zmywarki do naczyń - co jest w środku?
Chociaż zmywarki są wodoszczelne, to w rzeczywistości podczas wykonywanej pracy nie napełniają się wodą. Tylko mała misa znajdująca się na dnie zmywarki wypełnia się wodą. Tam elementy grzejne podgrzewają wodę od 45 do 60 stopni celsjusza - chociaż są już na rynku dostępne zmywarki energooszczędne, które posiadając jeden z programów do zmywania, do wykonania prawidłowo swojej pracy potrzebują jedynie wodę podgrzaną do 30 stopni celsjusza.
Następnie pompa tłoczy wodę do strumieni wody, skąd jest wypychana i rozpryskiwana na brudne naczynia. Można to przyrównać do węża ogrodowego bez dyszy - jeśli położysz kciuk na końcu węża, zmniejszając przestrzeń na wypływanie wody, rozpyla się ona silniej. Dysze zmywarki działają na tej samej zasadzie. Siła wody powoduje również, że ramiona utrzymujące dysze natryskowe obracają się, podobnie jak zraszacz do trawnika. Po zakończeniu mycia i płukania woda spływa ponownie do tzw. “zlewu”, skąd pompa wypycha ją ze zmywarki. W zależności od typu zmywarki, woda odpływowa może dostać się bezpośrednio do rur pod zlewem lub węża mocowana do samego zlewu.
Ostatnim krokiem w cyklu mycia jest opcjonalny - cykl suszenia. Element grzewczy na dnie zmywarki ogrzewa powietrze wewnątrz, pomagając tym samym wyschnąć umytym już naczyniom. System grzewczy posiada praktycznie każda zmywarka, ale niektórzy decydują się wysuszyć naczynia samoczynnie, nie włączając programu suszenia, dzięki czemu - nie używając generowanego przez prąd ciepła - oszczędzają energię elektryczną, a naczynia suszą się same, choć trwa to troszkę dłużej. Jak widać, pod względem mechanicznym nie są to skomplikowane urządzenia.
Z jakich głównych elementów składa się zmywarka do naczyń
Mechanizm sterujący zmywarką znajduje się wewnątrz drzwi za panelem sterowania. Wiele urządzeń wykorzystuje prosty system elektromechaniczny: licznik czasu określa, jak długo trwa każda część cyklu i uruchamia odpowiednią funkcję we właściwym czasie (np. funkcje dozownika detergentu, spryskiwacza i opróżniania). Droższe jednostki mogą mieć skomputeryzowany system sterowania. Nowoczesne jednostki mają również wbudowanie zabezpieczenia w stylu “zatrzask drzwi” - drzwi do zmywarki muszą być zamknięte, aby urządzenie rozpoczęło swoje działanie. Niektóre mają również wbudowane zabezpieczenia przed dziećmi - właściwie to każdy ceniący się producent zmywarek posiada takie zabezpieczenie.
Zawór wlotowy
To właśnie z tego miejsca do zmywarki dostaje się woda z domowej sieci wodociągowej. Następnie, pompa agregatu nie będzie pompować wody do zbiornika, kiedy zawór nie będzie otwarty. Dopiero po otwarciu zaworu wlotowego ciśnienie wody wtłacza wodę do urządzenia.
Pompa
Pompę napędza silnik elektryczny. Podczas cyklu pompy pompa wtłacza wodę do ramion spryskujących. Podczas cyklu spustowego pompa kieruje wodę do węża spustowego. Zespół silnik-pompa jest zamontowany pod zlewem, pośrodku zmywarki. Istnieją dwa główne typy pomp:
- Rewersyjne pompy przełączają się pomiędzy pompowaniem wody do ramion spryskujących a pompowaniem wody do odpływu poprzez zmianę kierunku obrotów silnika. Pompy rewersyjne są zwykle montowane pionowo.
- Pompa z napędem bezpośrednim działa w jednym kierunku, a więc w kierunku przepływu - przełączana z ramion natryskowych do systemu odprowadzania przez elektromagnes, który otwiera i zamyka odpowiednie zawory lub zmienia jedno z przełączy węża do drugiego. Pompy te są zwykle montowane poziomo.
Zmywarki można instalować w konfiguracji przenośnej lub stałej. Przenośne zmywarki do naczyń mają wykończone boki i blat - głównie z metalu - podobnie jak ma to miejsce w przypadku pralki do prania. Nieużywana maszyna stoi przy ścianie. Kiedy nadchodzi czas na wykonanie cyklu, urządzenie można przetoczyć na kółkach do zlewu, gdzie łączy się z kranem i podłącza do pobliskiego gniazdka. W przypadku stałej instalacji zmywarka jest umieszczana pod istniejącym blatem i mocowana śrubami do ściany i bocznych szafek. Węże pod zlewozmywakiem łączą się bezpośrednio z przewodem ciepłej/zimnej wody i przewodem odpływowym, a zwykle podłącza się je również pod zlewem. Oba typy instalacji wymagają uziemienia linii elektrycznej - w Polsce było to 220 woltów, obecnie jest 230 woltów, a będzie 240 woltów.
Zmywarka do naczyń - poradnik kupującego
Nowoczesne zmywarki działają w ten sam podstawowy sposób co inne, mające już “na karku” 5, 10, a nawet 20 lat. Nawet tańsze modele dobrze wywiązują się z podstawowej funkcji urządzenia, jaką jest zmywanie naczyń - praktycznie wszystkie modele dobrze zmywają naczynia. To sprawia, że zakup zmywarki nie jest głównie uzależniony od samego faktu jak zmywa, bo zwykle zmywa dobrze. Będąc klientem zainteresowanym zakupem urządzenia powinieneś kierować się więc nie tym, czy zmywarka zmywa - bo przecież do tego jest stworzona - ale jakie oferuje możliwości, dzięki dodanym programom do zmywania oraz pewnych funkcji i zabezpieczeń.
Aby stosunkowo obniżyć zakup zmywarki, kup taką, która posiada te funkcje, na których najbardziej ci zależy i z których będziesz codziennie korzystać. Modele posiadające mniej funkcji czy programów do zmywania są zwyczajniej w świecie tańsze. Co jeszcze odróżnia zmywarkę, jej model, jednego producenta od drugiego? Trwałość, rozmiar i wygoda to główne czynniki, które odróżniają jeden model od drugiego.
Rozmiar
Zmywarki są dostępne w wielu różnych rozmiarach. Najmniejsze to zmywarki do naczyń. Te urządzenia mieszczą się w połowie podwójnego zlewu kuchennego, zużywają mniej wody i mogą umyć naczynia, będąc w pełni naładowana, w około 20 minut - przez odpowiedni program nazywany często “szybkim zmywaniem”. A gdy urządzenie nie jest używane, znajdująca się na nim pokrywa, pozwala służyć jako blat.
Standardowy rozmiar zmywarki posiada 60 cm szerokości. Dostępne są również modele bardziej kompaktowe, przeznaczone do mniejszych pomieszczeń kuchennych, mające 45cm szerokości. Oczywiście im szersza zmywarka, tym więcej naczyń może pomieścić. Jeśli masz dużą rodzinę, 60 centymetrowy model jest zdecydowanie lepszym i odpowiedniejszym wyborem. Istnieją też dużo szersze zmywarki, jednak są to modele przeznaczone do użytku komercyjnego - montuje się je głównie w restauracjach.
Warto zauważyć, że 45 centymetrowa zmywarka do naczyń zużywa mniej wody i energii niż pełnowymiarowa zmywarka do naczyń i nadaje się do małych kuchni, w których nie ma miejsca na pełnowymiarowe urządzenie. Zmywarki tego typu występują także w tzw. modelach z podwójną szufladą, a każda z szuflad działa niezależnie.
Umywalki i stojaki
Modele z niższej półki cenowej mają częściej miski wykonane z plastiku, podczas gdy zmywarki z średniej i wyższej półki cenowej (zdecydowanie droższe modele) mają miski wykonane ze stali nierdzewnej. W tańszych modelach resztki jedzenia osadzają się w filtrze, który należy regularnie czyścić ręcznie. Droższe modele mają samoczyszczące filtry, a niektóre zawierają nawet małe młynki, które mielą duże kawałki jedzenia, aby te nie zatykały filtra a spływały wraz z brudną wodą.
Półki na naczynia występują w wielu konfiguracjach. Im więcej zapłacisz za zmywarkę, tym większą elastyczność i możliwość regulacji uzyskasz dzięki składanym koszom, dodatkowym półkom i wyjmowanym półkom do załadunku rzeczy większych, często o niestandardowym rozmiarze. Jeśli masz duże, niestandardowe rozmiarowo lub dziwnie ukształtowane naczynia, które będziesz regularnie myć, zanieś je do sklepu ze sprzętem AGD, aby upewnić się, że pasują do koszy lub zmieszczą się po odpowiednim złożeniu niektórych ruchomych elementów (taką elastyczność posiadają jedynie droższe modele).
Dodatkowe cechy
Panele, elementy sterujące i typy cykli należą do dodatkowych funkcji, które mogą podnieść - i w rzeczywistości to robią - koszt zmywarki. Tańsze modele zmywarek mają sterowanie mechaniczne, za pomocą pokrętła i timera do regulacji różnych cykli. Przyciski sterujące z cyfrowymi odczytami i skomputeryzowanymi zegarami są droższe, ale oprócz takich ficzerów i bajerów nie czyszczą lepiej naczyń.
Niektóre zmywarki oferują szeroki wachlarz opcji dostępnych programów do zmywania lub cykli, w tym tryby wysokociśnieniowe o bardzo dużej wytrzymałości, kryształ/porcelana, wstępnego mycia, tryby odkażania i wiele, wiele innych - producenci używają zwykle tych samych programów/trybów, ale pod inną nazwą. Programów, trybów czy cykli może być od groma.
Jednak trzy podstawowe programy pokrywają większość potrzeb zmywania: “Lekki”, “Normalny” oraz “Garnki i patelnie”. Program o nazwie “Wstępie płukanie” pozwala usunąć dodatkową żywność z naczyń, które mogą leżeć w zmywarce przez kilka dni, zanim zostaną dokładnie wyczyszczone - ma to sens, ponieważ w ramach oszczędności pełen tryb zmywania należy wykonywać dopiero po wypełnieniu całego wnętrza zmywarki. Funkcja “Hot Dry” powoduje szybsze suszenie naczyń, ale przez to zużywa dodatkową energię.
Drogie zmywarki mogą być stylowe, z frontami zaprojektowanymi tak, aby wyglądały jak szafki kuchenne. A tłumienie hałasu może być warte dodatkowych kosztów, jeśli kuchnia znajduje się blisko salonu - droższe modele zmywarek mają często mocniejszą izolację akustyczną. Pamiętaj jednak by zwrócić uwagę na to, że zmywarki z młynkiem do mielenia żywności są głośniejsze niż te bez nich.
Zużycie i koszt energii
Ostatnią kwestią jest zużycie wody i energii. Wytyczne Unii Europejskiej dotyczące klasy energooszczędności zawierają tabelę, która pozwala porównać roczne zużycie energii dla wielu różnych modeli zmywarek. Jeśli śledzisz rachunki za media i martwisz się o środowisko, ta tabela może pomóc Ci znaleźć odpowiedni model dla siebie. Warto pamiętać jednak, że im bardziej energooszczędna jest zmywarka, tym zwykle jest droższa, a koszt tej inwestycji może zwrócić się dopiero po kilku latach. Ile byłbyś w stanie zapłacić za nowoczesną i energooszczędną zmywarkę?
Niezawodny, funkcjonalny model bez dodatkowych funkcji kosztuje około 800 złotych. Zakres cen od 1000 do nawet 2500 złotych obejmuje modele z dodatkowymi programami, regulowanymi stojakami, większymi pojemnikami i lepszymi materiałami. Ceny europejskich zmywarek z wszystkimi możliwymi funkcjami, w tym wbudowanym zmiękczaczem wody i czujnikami czystości wody, sięgają kwoty nawet ok. 5 tysięcy złotych.
Przepisy rządowe znacznie poprawiły wydajność nowoczesnych zmywarek, zmuszając producentów do wypuszczania modeli o lepszej wytrzymałości, więc jeśli posiadasz model zmywarki wyprodukowanej po 1990 roku, prawdopodobnie jesteś z niej zadowolony lub byłeś - po 30 latach wypada wymienić ją na coś bardziej energooszczędnego. Korzystanie ze zmywarki oszczędza energię i wodę, a na pewno oszczędza nasz czas - a jak to mówią, czas jest bezcenny, bo nie da się go odzyskać.
Oszczędność zależy też od indywidualnych nawyków dotyczących zmywania naczyń, ponieważ niektórzy z nas potrzebują więcej czasu i wody, potrzebnej do umycia brudnych naczyń niż inni. Eksperci szacują, że posiadanie zmywarki oszczędza nam sporo czasu i zużycia wody - około sześciu godzin tygodniowo i wykorzystuje niewiele ponad 6-8 litrów wody przeznaczonej dla pojedynczego zmywania. Dla porównania na mycie naczyń ręcznie potrzeba około 40 litrów wody.
Zmywarki komercyjne
Zmywarki używane w restauracjach różnią się od tych używanych w domu - zarówno kształtem, jak i rozmiarem. Czyszczą naczynia w taki sam sposób, jak zwykłe zmywarki do naczyń, używając strumienia gorącej wody. Jednak części komercyjnej zmywarki do naczyń muszą wytrzymywać ciągłe, wielokrotne używanie, więc są bardzo wytrzymałe. Od pompy po regały i uszczelki na drzwiach - wszystko w modelu komercyjnym musi być wytrzymałe. Komercyjne zmywarki są również w stanie znacznie szybciej zmywać naczynia, w ciągu kilku minut zmyją pełną zawartość wnętrza. Większość modeli zużywa bardzo dużo litrów wody, ale woda ta jest często ponownie wykorzystywana w ramach danego cyklu zmywania, przepuszczana przez filtry, a następnie ponownie wpompowywana do ramion spryskujących.
Komercyjne zmywarki akceptują standardowe kosze na naczynia. W restauracji sterylizacja jest znacznie ważniejsza niż w przypadku użytku domowego. Normalne temperatury uzyskiwane przez domowe zmywarki nie są w rzeczywistości wystarczająco wysokie, aby całkowicie wysterylizować naczynia. Niektóre jednostki komercyjne mają specjalny cykl, w którym woda przepływa po naczyniach w temperaturze ponad 90 stopni celsjusza. Inne modele wykorzystują dodatek chloru, zamiast podgrzewać wodę do wyższych temperatur.
Ciekawostka o możliwościach jakie daje zmywarka do naczyń - czy można w nich gotować?
Myśl o ugotowaniu czegoś w zmywarce jest conajmniej dziwna, prawda? Mimo, że większość z nas nie pokusiłaby się o gotowanie czegokolwie w urządzeniu, które zmywa naczynia, to jednak znalazła się jedna osoba, która postanowiła to sprawdzić. I sprawdziła to. I wiecie co? Gotowanie w zmywarce do naczyń jest możliwe.
Osobą tą był Bob Blumer, felietonista i autor przepisów kucharskich. Na swojej stronie internetowej zamieścił przepis dotyczący przyrządzenia łososia w sosie z kolendry w zmywarce. W ogromnym skrócie łososia odpowiednio przyprawia się, zamyka w szczelnym foliowym opakowaniu i następnie umieszcza się go w górnej części zmywarki - na najwyższej górnej półce. Potem wykonujemy pełny cykl czyszczenia i płukania, a ciepło, które gromadzi się wewnątrz zmywarki powoduje gotowanie się łososia - można powiedzieć, że jest to tak jakby “gotowanie na parze”.