Co nas wyróżnia ?

Co mówią o nas zadowoleni klienci:

Producenci:

Zlewozmywaki

Znaleziono 4 towarów.

Lista 1-100 z 4 towarów
Aktywne filtry

Zlewozmywaki

Nie ulega wątpliwości, że każda kuchnia - bez znaczenia, czy jest to kuchnia nowoczesna, a nawet stara - posiada kilka znanych i niezbędnych elementów. Jednym z tych elementów może być kosz na śmieci, innym z kolei może być lodówka, a jeszcze innym może być bateria kuchenna. Z pewnością elementów tych (lub urządzeń) jest znacznie, znacznie więcej. Wspomnieliśmy o baterii kuchennej - swoistym kranie. Jak myślisz, co znajduje się pod każdą zamontowaną baterią kuchenną? Zlewozmywak. Właściwie jedno bez drugiego nie może się poprawnie funkcjonować, o ile w ogóle może. 

Z czym kojarzy się nam zlewozmywak? Każdemu na myśl powinno przyjść zmywanie naczyć. Bo od zarania dziejów w zlewach zmywa się przede wszystkim naczynia - pod bieżącą wodą. Chociaż zapewne z tym najczęściej kojarzy nam się funkcjonalność zlewozmywaka, to jednak robi się w nim znacznie więcej rzeczy, a jedną z tych rzeczy jest właściwe przygotowanie owoców i warzyw. Zapewne każdy z nas wie lub nie też nie, ale kupowane w sklepach warzywa i owoce są często pryskane przez różnego rodzaju środki, które mają zapewnić właściwy i atrakcyjny wygląd. 

Ich rola jest jednak dużo szersza. To różnego rodzaju szkodliwe dla zdrowia człowieka pestycydy i inne środki chemiczne, które znajdują się na naszych owocach i warzywach mają za zadanie chronić je przed różnego rodzaj pasożytami oraz zachowaniem odpowiedniej świeżości. Ponieważ zanim trafią one na do kuchni, muszą przejść długą drogę, często tysiące kilometrów, zanim zostaną rozprowadzone po sklepach, a następnie kupione przez konsumentów. Pamiętaj, aby zawsze myć warzywa i owoce pod bieżącą wodą, zwłaszcza przed ich zjedzeniem. A gdzie to zrobisz? Oczywiście, że w zlewozmywaku. 

Jak sam zdążyłeś zauważyć, zlewozmywak jest niezwykle potrzebny. Ale nie musimy się martwić, bo znajduje się on w każdym gospodarstwie domowym. Jeżeli wynajmujemy mieszkanie lub kupujemy, często umeblowane - zlewozmywak na pewno już w nim jest. Jednak mimo iż jest to element niezwykle trwały i służy nam przez wiele, wiele lat, to jednak raz na jakiś czas trzeba go wymienić. Powodów może być kilka. Być może chcemy odświeżyć naszą aranżację kuchenną, a zlew jest centralnym punktem, który musi pasować do otaczającego nas wystroju. A może jesteśmy świeżo upieczonymi właścicielami nowego domu lub mieszkania i zastanawiamy się nad tym, jaki zlewozmywak kupić. 

Pewnie zastanawiasz się czym się kierować podczas zakupu i na co zwrócić uwagę. Nie ulega wątpliwości, że głównymi czynnikami decydującymi o zakupie będzie cena i wygląd zlewozmywaku. Uwzględnimy to, ale jeszcze inne elementy, na które warto zwrócić uwagę podczas planowanego zakupu zlewozmywaka. Przeczytasz także historię powstania zlewozmywaka, krótki opis montażu i rodzaje zlewozmywaków, ponieważ dostępne dziś typy różnią się od siebie wyglądem, funkcjonalnością, możliwościami, wytrzymałością, użytym materiałem, łatwością instalacji, a na cenie skończywszy. 

Poświęć kilka minut na przeczytanie naszego tekstu, a bogatszy w uzyskaną w ten sposób wiedzę dobrze spożytkujesz przy wyborze nowego zlewozmywaku. Pamiętaj, to tylko kilka minut, a zlewozmywak kupujesz na lata. Zacznijmy od historii powstania, bo jest ona nie tyle ciekawa, co z pewnością długa, a warto wiedzieć od kogo lub w jakich warunkach się to wszystko zaczęło.


Zlewozmywaki - historia powstania

Zlew kuchenny, na który leje się dużo bieżącej ciepłej i zimnej wody jest cechą przyziemną naszego codziennego życia, którą bierzemy za coś oczywistego. Dziś jest tak, że gdy kran się odkręca, woda posłusznie wlewa się do zlewu, a kiedy zakręcimy kran, woda posłusznie odpływa ze zlewu, za pomocą zamontowanego w nim odpływu - montowanego bezpośrednio od zlewu do rur ściekowych. Oczywiście nie zawsze tak było. 

Rozwój zlewozmywaków kuchennych zaczął się od zlewozmywaków wypełnionych wiadrami wody, aż do dzisiejszego starannie kontrolowanego systemu miejskiego - z jego rurami wlotowymi / wylotowymi, zbiornikami ciepłej wody i zaworami włączającymi / wyłączającymi - który z całą pewnością odzwierciedla rozwój technologii hydraulicznej, ewoluujące obawy społeczeństwa dotyczące zdrowia obywatelskiego i moralnego oraz istotne zmiany w oczekiwaniach dotyczących pracy kobiet. Warto w tym miejscu zauważyć, że umywalki i zlewozmywaki przeszły transformację zanim stały się tym, co widzimy obecnie w każdym gospodarstwie domowym właściwie w każdym miejscu na świecie.

Jak i kiedy to wszystko się zaczęło?

We wczesnych latach osadnictwa europejskiego w Kanadzie, kilka razy dziennie ktoś - zazwyczaj byli to żołnierze, kawalerowie, pionierki lub synowie wyznaczeni do tego zadania - musiał przynosić wodę. Ciężkie wiadra z zimną wodą ciągnięto do ogniska lub do kabiny, gdzie podgrzewano je nad ogniem w kominku. Na początku brudne naczynia szorowano piaskiem lub popiołem i myto szmatką i domowym mydłem ługowym w uniwersalnej misce ustawionej na ławce lub stole. Ścieki do naczyń podawano świniom, wyrzucano za drzwi lub wylewano na grządkę z warzywami. Wraz ze wzrostem dobrobytu przyszedł czas, pieniądze i umiejętności, aby kupić lub zbudować mebel zwany zlewem - to znaczy płytkie drewniane lub kamienne koryto postawione na nogach stołu, na parapecie, lub do górnej części drewnianej szafki.
 
Styl szafki, nazywany przez handlarzy antykami „suchą umywalką”, jest teraz ikonicznym obrazem kuchni z XIX wieku. Do połowy XIX wieku zamożniejsi mieszkańcy miasteczka i rodziny rolnicze mogli przekształcić suchy w „mokry zlew”, montując pompę z drewna lub żelaza na jednym końcu koryta, eliminując w ten sposób potrzebę noszenia wiader na duże odległości. Jednak zimną wodę nadal trzeba było przenosić do kominka lub kuchenki w celu ogrzania, a brudną wodę opróżniać ręcznie.

Na początku wodę czerpano ze stawu, potoku lub świeżego źródła. Beczki z deszczem i wykopane studnie stały się możliwe po zbudowaniu odpowiednich dołów i wydrążeniu odpowiednich dziur w ziemi lub kabin. Zanim pompy wyeliminowały konieczność noszenia wody, noszenie wody było naprawdę uciążliwym i niestety częstym, codziennym zajęciem, a było to zwłaszcza o tyle niewygodne, gdy studnia znajdowała się daleko od domu. Niektóre gospodarstwa domowe, zarówno wiejskie, jak i miejskie, miały cysterny w piwnicy lub na dachu do zbierania wody deszczowej oraz podziemne ceglane lub drewniane dreny do odprowadzania ścieków, szamba, na odległe pola lub nieoficjalnego kanału ulicznego. Począwszy od lat trzydziestych i czterdziestych XIX wieku, zlewy kuchenne w niektórych miastach mogły łączyć się z podstawowymi systemami kanalizacji publicznej, które zaczęły być kopane przez lokalne rady zarządzające, ale też i prywatnych wykonawców. Profesjonalni woźnicy dostarczali wodę od drzwi do drzwi, chociaż ta niekoniecznie była czysta. 

Domy wiejskie zwykle miały zlew w dużym pokoju, który pełnił funkcję centralnej przestrzeni rodzinnej i kuchni, a nie oddzielnej zmywalni. Ale domy osiedlowe miały oddzielne pomieszczenie, zwane albo zlewozmywakiem, albo zmywalnią, do zmywania i przygotowywania warzyw. W takich nieruchomościach często znajdowała się przestrzeń poza jadalnią zwana spiżarnią kamerdynera, w której znajdował się zlew zarezerwowany do mycia szlachetnej porcelany, srebra i szkła. Dwa przykłady spiżarni kamerdynera w Ontario są nadal widoczne w zamku Dundurn w Hamilton oraz w Spadina House w Toronto.

Etapy wdrażania pomysłów i promocji nowych zlewów i zlewozmywaków

„Jeśli zlew kuchenny jest zepsuty lub wygląda na zużyty (to znaczy stary zlew drewniany), zastąp go zlewozmywakiem stalowym lub granitowym. Są czystsze i bardziej higieniczne, a nasza cena wyjątkowo atrakcyjna. ” Taką obietnicę złożył Russill Hill Hardware w swojej reklamie “Toronto Star” z 9 maja 1902 roku. Już w latach osiemdziesiątych XIX wieku można było zastąpić tzw. nieckę z kamienia, drewna lub drewna ocynkowanego (nazywanego „cynkiem”) emaliowanym żeliwem, granitem, stalą lub korytem z kurkami do bieżącej wody. 

Fabryki produkowały znormalizowane zlewy z żelaza, granitu i łupka, uszczelnione białą emalią, którą można było sterylizować i wycierać do sucha bez najmniejszego trudu. Podobnie jak większość ulepszeń technicznych, te nowe zlewozmywaki były początkowo instalowane w miejskich domach wyższej i średniej klasy przez komercyjnych budowniczych i modernizujących właścicieli domów. W końcu zaczęli być włączani do rozwijających się przedmieść robotniczych, a po pierwszej wojnie światowej do małych miasteczek i gospodarstw. Umywalki były używane do zmywania naczyń, jednakże niektóre z ich elementów okazywały się często łamliwe i można je było dość łatwo uszkodzić, zwłaszcza przy nieprawidłowej instalacji, na której nie każdy się znał - nie było instrukcji. Nowe zlewozmywaki wymagały instalacji i konserwacji przez hydraulika, dzięki czemu mężczyźni pod koniec XIX wieku często wybierali zawód hydraulika. 

11 maja i 1 czerwca 1901 roku The Toronto Star reklamował sześciopokojowy dom przy Dufferin Street za 600 dolarów, w którym jedyną wymienioną cechą wnętrza był zlew z instalacją wodną. Ta mała wzmianka miała oczywiście przyciągnąć żonę nisko opłacanego, ale aspirującego do góry żywiciela rodziny. Kilka tygodni wcześniej, 11, 14 i 15 maja, dom za 2500 dolarów przy Albany Street przy Bloor Street był reklamowany jako posiadający „wszystkie nowoczesne udogodnienia”, w tym umywalkę w publicznej sieci wodociągowej i podgrzewacz wody. Umeblowany domek nad jeziorem Muskoka na liście z 31 maja i 1 czerwca zawierał zlew i rurę spustową w swoim spisie atrakcyjnych udogodnień. Zachowane zlewy kuchenne z lat 20. i 30. XX wieku są nadal widoczne w Eldon House w Londynie, Ontario i Whitehern w Hamilton.

Zlewozmywaki - prawdziwy podbój rynku w XIX wieku

XIX wieku w większości miast w Ontario nowoczesny zlew kuchenny nie był już ruchomym meblem, ale domową oprawą ścienną, kojarzoną wtedy z kobiecą częścią domu, często będącą symbolem statusu społecznego. Wiele rodzin nie było jednak w stanie kupić jednego z nowych zlewów, ze względu na ich wysoką cenę, albo z powodu braku konkretnej i niezbędnej instalacji wodociągowej w ich domach. Poza tym koszty instalacji były dość wygórowane. 

Domy lub mieszkania mieszczące się w Toronto z około 1910-12 roku miały już zepsute zlewozmywaki cynkowe i krany z zimną wodą, z których wydobywała się cuchnąca, zimna, zardzewiała woda. Były to warunki, które dla niektórych obszarach pozostały rzeczywistością do lat czterdziestych XX wieku. W 1947 roku kontrastujące zdjęcia promocyjne zrobione przez Toronto Housing Authority pokazują rodzinę imieniem Bluetts w ich zniszczonej kuchni Cabbagetown i zupełnie nowych kuchniach Regent Park. W eleganckiej, nowoczesnej kuchni, uśmiechając się, zmywając naczynia przy metalowym zlewozmywaku przymocowanym do systemu rur komunalnych Dla kobiet był to krok w górę drabiny społecznej.

Zlewozmywak Bluetts został prawdopodobnie wykonany z nowego materiału o nazwie „Monel Metal” (stop niklu i miedzi), który w latach trzydziestych XX wieku był materiałem przeznaczonym do eleganckich, futurystycznych kuchni. Jej producent, The International Nickel Company of Canada, prowadził kampanię reklamowo/promocyjną twierdząc, że ich produkt (zlewozmywak) “zmniejsza pękanie naczyń i stukot naczyń”, a także jest „odporny na rdzę” i „łatwy do utrzymania w czystości, a przez to higieniczny” oraz jest odporny na „ataki korozyjne” z soku owocowego ”.

Nowomyślne metalowe zlewozmywaki z lat trzydziestych XX wieku porzuciły tradycyjny prostokątny kształt, na rzecz mniejszego kwadratowego projektu, który ma tylko nieco większą objętość niż znana nam dziś umywalka. Montowano je bezpośrednio w otworach w wbudowanych ladach, czasami parami. Woda spływała bezpośrednio do zlewu, a otwory odpływowe można było zaślepić gumowymi korkami. Trwająca i rosnąca masowa produkcja zlewozmywaków w XX wieku umożliwiła większej liczbie kobiet dostęp do udogodnień oszczędzających czas. Brak zlewozmywaku w tamtych czasach wskazywał na biedę, o czym wiedzieli Bluetts, jak i wiele innych rodzin.

Zlewy spowszechniały przez montaż kanałów ściekowych

Na przestrzeni XIX i XX wieku poważne problemy zdrowotne wynikające z zanieczyszczonych źródeł wody i kanalizacji doprowadziły do ​​ustalenia priorytetów w zakresie dostarczania czystej wody i usuwania brudnej wody przez deweloperów infrastruktury obywatelskiej w rozwijających się miastach Ontario. Postęp w technologii hydraulicznej w połowie stulecia zbiegł się z lepszym zrozumieniem przenoszenia chorób i był wspierany przez władze medyczne, reformatorów systemów sanitarnych, reformatorów religijnych, krajowych naukowców, socjologów i producentów. W Toronto doszło do bitwy między członkami Rady Zdrowia, którzy chcieli stworzyć publiczny system wodociągowy jako medycynę prewencyjną, a radnymi i mieszkańcami, którzy wyśmiewali się z idei związku między zdrowiem a zanieczyszczoną wodą. Konflikt rozpoczął się po pierwszym ataku cholery latem 1832 roku, trwał przez liczne epidemie cholery, tyfusu i błonicy i został rozstrzygnięty dopiero w latach 80. XIX wieku, kiedy to wiedza o bakteriach jako przyczynie chorób zakaźnych zaczęła być powszechnie akceptowana. 

Oczyszczenie źródła bakterii - to znaczy dolnego drenażu - było trudnym wyzwaniem dla miasta, a tyfus brzuszny w szczególności pozostawał zagrożeniem w latach dwudziestych XX wieku. Budowa systemu kanalizacyjnego w Toronto rozpoczęła się w 1835 r. I została umieszczona wzdłuż głównych dróg w 1849 r., Ale nigdy nie nadążała za rozwojem miasta. Poza granicami miasta obszary takie jak St. Clair Avenue i Dufferin Street otrzymały systemy publiczne dopiero po pierwszej wojnie światowej. Ottawa rozpoczęła budowę własnego systemu kanalizacyjnego w 1874 r., Ale małe miasto Hanower, niedaleko Wiarton, otrzymało system komunalny dopiero w 1950 r. 

Szkodliwe opary przedostające się do domu z cuchnących kanalizacji były często problematyczne. Wczesna wiktoriańska innowacja rozwiązała ten odwieczny i powszechny problem, zatrzymując śmierdzące opary w wypełnionych wodą śmierdzących “pułapkach”. Nazywano je wtedy “Pułapki S”, ponieważ rury wylotowe były dosłownie wygięte jak litera “S” - zostały zaprojektowane tak, aby pozostawały wypełnione wodą, która blokowała nieprzyjemne zapachy z rury kanalizacyjnego, do którego podłączano zlew. Łuki w kształcie litery “S” były wyraźnie widoczne pod żelaznymi zlewami ściennymi od lat osiemdziesiątych XIX wieku i nadal można je znaleźć w szafkach pod nowoczesnymi zlewami kuchennymi.


Zlewozmywaki - nad czym warto zastanowić się przed wyborem/zakupem odpowiedniego dla siebie zlewu

Dzisiejsze zlewozmywaki są właściwie wykorzystywane do tego samego co jeszcze kilka, kilkadziesiąt lat temu, a więc zmywaniu/myciu w nich naczyń, spłukiwaniu pestycydów i środków chemicznych z warzyw i owoców oraz do wielu, wielu innych rzeczy. Z tą różnicą, że choć potrzeby są identyczne, to dzisiejsze wymagania są odbiegają nieco od tych z początku lat XIX i XX wieku. W jakim sensie? Wytrzymałości, użytych materiałów, funkcjonalności, nowych możliwościach, ale przede wszystkim wymagania zmieniły się pod względem wizualnym, ponieważ każdy element lub urządzenie kuchni ma pasować do przyjętej przez kobiety aranżacji wnętrza. Każdy ma jednak inne potrzeby i wymagania, dlatego wybierając zlewozmywak zaczniemy od rozważenia następujących kwestii:

Czy zlew, który masz zamiar kupić ma być częścią jakiegoś większego projektu kuchennego? Czy może celem zakupu nowego zlewu ma być wymiana obecnego, zużytego, starego i niepasującego do przyjętej aranżacji wnętrza? Jeśli zamierzasz jedynie wymienić zlew, musisz wziąć pod uwagę istniejący już rozmiar wycięcia w blacie kuchennym pod szafką, aby upewnić się, że nowy zlew będzie do niego pasował - wycięcie zawsze można powiększyć, ale niestety nie da się tego zrobić w drugą stronę, ponieważ wiązałoby się to z wymianą całego blatu kuchennego. Jeśli jednak zamierzasz kupić zlew jako element/część zupełnie nowo zaprojektowanej kuchni, musisz wziąć pod uwagę jej wielkość, a także uwzględnić przeznaczenie zlewu przy określaniu jego rozmiaru. Jeśli często używasz dużych patelni lub blach do pieczenia, warto zaopatrzyć się w zlew z bardzo szeroką lub bardzo głęboką komorą - a nawet zastanowić się nad podwójną komorą.

Jeśli nie posiadasz w swoim mieszkaniu/domu zmywarki do naczyń i raczej nie zamierzasz kupować tego urządzenia w przyszłości, to zastanów się nad zlewem, który posiada wbudowany ociekacz. Ponieważ dzięki niemu będziesz miał wystarczająco dużo miejsca na naczynia, które po myciu ręcznym, muszą gdzieś wyschnąć, zanim wsadzisz je do szuflad lub szafek. Na koniec musisz zdecydować z jakiego materiału chcesz, aby był zbudowany zlewozmywak, ponieważ każdy z nich ma swoje wady i zalety, a także nierozerwalnie idące za tym koszty produkcji i ceny końcowe produktu.


Zlewozmywaki - rodzaje, funkcjonalność i możliwości zlewów

Przed wyborem odpowiedniego dla siebie zlewozmywaku powinieneś wziąć pod uwagę jego rodzaj, bo jest ich kilka (np. zlewozmywaki jednokomorowe, dwukomorowe itd.), a od tego jaki rodzaj zlewozmywaku wybierzesz, będzie zależeć jego funkcjonalność i możliwości, a także jak będzie prezentować się w jak to się mówi: “centralnym miejscu kuchni”. Zlewozmywaki są dostępne w wielu konfiguracjach umywalek oraz różnią się typem montażu/instalacji. Z podanymi poniżej informacjami warto zapoznać się przed rozpoczęciem zakupów.

Zlewozmywaki jednokomorowe (z pojedynczą komorą)

Zlew jednokomorowy ma - jak można się domyślić - tylko jedną komorę/miskę. I chociaż większość gospodarstw domowych uważa, że posiadanie zlewu z jedną komorą mija się z celem, bo jest mało praktyczne, to nie zawsze jest tak, że to większość ma rację - wszystko zależy od indywidualnych preferencji i możliwości jakie daje pomieszczenie kuchenne. Zlewozmywaki z pojedynczą komorą są zwykle dostępne w kompaktowych rozmiarach, dzięki czemu idealnie nadają się do sytuacji, w których wykorzystanie każdego centymetra przestrzeni w kuchni jest na wagę złota. 

Czasami może zdarzyć się tak, że zlewozmywak jednokomorowy będzie większy od tego dwukomorowego. Wszystko zależy od wyboru danego projektu lub modelu - jedna komora może być rozmiarów dwóch komór, tylko bez stosownego podziału. Zlew jednokomorowy rozmiarów dwukomorowego może ułatwić czyszczenie naprawdę dużych naczyń, takich jak garnki, blachy do pieczenia i naczyń do gotowania na wolnym ogniu. Czyszczenie zlewozmywaka jednokomorowego będzie też nieco szybsze ze względu na zmniejszoną liczbę narożników i krawędzi, a modele jednokomorowe są zazwyczaj tańsze niż równoważne odmiany dwu- lub trzykomorowe.

Zlewozmywaki dwukomorowe (z podwójną komorą)

Większość nowoczesnych zlewozmywaków ma dwie komory. W większości przypadków układ podwójnej umywalki jest idealny ze względu na elastyczność, jaką zapewnia użytkownikowi. Jeśli jednak często gotujesz w dużych naczyniach, musisz upewnić się, że umywalki w zlewie są wystarczająco duże, aby wygodnie można było umyć naczynia, garnki, patelnie i inne rzeczy, które zwykle zdarza się nam umyć w zlewie. Nie ma nic bardziej frustrującego niż trudność w wyczyszczeniu dużego garnka pod koniec długiego dnia gotowania.

Zlewozmywaki dwukomorowe są dostępne w szerokiej gamie konfiguracji - dwie jednakowe miski o tej samej głębokości, dwie jednakowe miski o różnej głębokości, miski o różnej wielkości itp. Odpowiedni zestaw zależy od tego, co robisz w kuchni, więc poświęć trochę czasu na rozważenie, która z dostępnych konfiguracji jest dla ciebie lepsza. Oczywiście zrób to przed dokonaniem zakupu.

Zlewozmywak typu wiejskiego (wystający z blatu kuchennego)

Cechą charakterystyczną zlewozmywaka wiejskiego jest duża sekcja skierowana do przodu, która zastępuje część blatu, zastępując go. Zlewy kuchenne w gospodarstwie domowym (znane również jako zlewozmywaki fartuchowymi lub wiejskimi) są często wyborem dla osób poszukujących tradycyjnego lub wiejskiego stylu, chociaż dostępnych jest wiele modeli ze stali nierdzewnej i kompozytów, które zostały zaprojektowane z myślą o nowoczesnej kuchni.

Zlewozmywaki wiejskie są dostępne w wersjach z pojedynczą i podwójną umywalką, chociaż najpopularniejsze są zlewy jednokomorowe. Choć stylowe, zlewozmywaki wiejskie są raczej drogie i często wymagają znacznie więcej pracy podczas montażu/instalacji niż inne typy zlewozmywaków. W wielu przypadkach blat musi być specjalnie zaprojektowany, aby pomieścić instalację zlewu w szafce.

Zlewozmywaki nadblatowe (mocowane odgórnie)

Ten typ zlewozmywaka nadblatowego jest przeznaczony do wpuszczania go w gotowy otwór w blacie. Zlewozmywaki kuchenne do montażu od góry prawie zawsze mają krawędź lub krawędź, która utrzymuje zlew na miejscu i tworzy ładny wykończończeniowy wygląd. Zlewozmywaki montowane od góry - znane również jako zlewy wpuszczane - są stosunkowo łatwe i niedrogie w montażu. 

Krawędź zlewozmywaka ogranicza potrzebę stosowania wewnętrznego systemu wsparcia pod blatem, dzięki czemu ten typ zlewozmywaka jest dobrym wyborem dla majsterkowiczów lub osób z ograniczonym budżetem. Jednak zlewozmywaki montowane od góry nie mają aż tak eleganckiego, nowoczesnego wyglądu zlewozmywaków podblatowych (chociaż jest kwestia gustu), w obszarze między krawędzią zlewu a blatem z łatwością gromadzi się kożuch i brud.

Zlewozmywaki podblatowe (montowane pod blatem)

Pod blatem zamontowany jest zlew podblatowy. Nie ma krawędzi, co oznacza, że ​​krawędź blatu łączy się bezpośrednio ze zlewem. Oprócz zapewniania czystego, nowoczesnego wyglądu funkcja ta sprawia, że ​​czyszczenie jest mniej pracochłonne, ponieważ wszelkie zabrudzenia, zanieczyszczenia w postaci kawałków jedzenia, można wytrzeć bezpośrednio do zlewu. W przeciwieństwie do zlewozmywaka montowanego od góry, modele podblatowe nie mają rowków i szczelin, w których może gromadzić się jedzenie, brud lub kurz. Chociaż zlewozmywaki podblatowe wyglądają świetnie i  zdecydowanie łatwiej jest je utrzymać w czystości, mają kilka wyraźnych wad w porównaniu ze zlewami montowanymi od góry.

Jedną z największych wad jest ich cena oraz koszt montażu/instalacji. Modele podblatowe wymagają także lepszych umiejętności majsterkowicza, który samodzielnie chce zamontować taki blat w kuchni, ponieważ zlew musi być przyklejony do spodu blatu. Zlewozmywaki ze stali nierdzewnej są zazwyczaj wystarczająco lekkie, aby mogły być zamocowane tylko przy użyciu specjalnego kleju, ale cięższe zlewy (takie jak żeliwne lub szamot) wymagają pewnego rodzaju wewnętrznego systemu wsparcia. Warto jeszcze zauważyć, że większość zlewozmywaków podblatowych nie ma miejsca na baterie i nasadki, więc aby zainstalować te elementy, musisz mieć wycięte dodatkowe otwory w blacie.


Zlewozmywaki - poznaj zalety i wady użytych materiałów

Warto pamiętać o tym, że z tego, z czego jest zbudowany zlewozmywak, będzie zależeć jego trwałość i wytrzymałość na różnego rodzaju upadki naczyń, zarysowania itd. Od użytego materiału zależeć będzie też cena - im trwalszy, a czasem po prostu modny materiał, tym większa jest jego cena. Poza tym, na rynku dostępne są różnego rodzaju zlewy z jedna lub dwiema komorami, z wbudowanym ociekaczem lub innymi możliwościami do późniejszej jego rozbudowy, choćby spryskiwacza do mydła lub płynu, który może być (ale nie musi, ponieważ zlewozmywaki dają odpowiednią zaślepkę) zamontowany obok baterii kuchennej. Przedstawimy wady i zalety każdego z nich zaczynając od najtańszego do najdroższego użytego materiału

Stal nierdzewna: Lekkie, cienkie, ale trwałe zlewozmywaki ze stali nierdzewnej oferują doskonały stosunek jakości do ceny. Dopasuj ją do baterii kuchennej i innych urządzeń, aby stworzyć stylowy i elegancki wygląd w kuchni.

Len ze stali szlachetnej/nierdzewnej: Lniane zlewozmywaki ze stali szlachetnej/nierdzewnej mają wszystkie zalety zlewozmywaków ze stali nierdzewnej, ale z teksturowaną “mikro kropelką” lub powierzchnią o strukturze plastra miodu, dzięki czemu oznaki zużycia, takie jak zadrapania, są mniej widoczne.

Żywica: Zlewozmywaki żywiczne są lekkie i wyglądają podobnie do zlewów granitowych/kwarcowych, ale mają cieńszy profil wykończenia, a co za tym idzie są tańsze w produkcji, więc ich cena od wspomnianych wyżej dwóch zlewów (granitowych/kwarcowych), jest dużo niższa.

Szkło: Zlewozmywaki ze szkła hartowanego łączą szklaną ramę ze stalową komorą, aby stworzyć stylowy wygląd w przystępnej cenie. Wyglądają naprawdę stylowo, nowocześnie, a szkło hartowane powinno być na tyle wytrzymałe, na ile nie będziemy w niego często uderzać. 

Kompozyt kwarcowy / granit: Kompozytowe zlewozmywaki kwarcowe to jedne z najbardziej solidnych i wytrzymałych dostępnych na rynku zlewozmywaków, o doskonałej odporności na ciepło i zarysowania. Łącząc swoją wytrzymałą konstrukcję ze stylowym wyglądem, oferują fantastyczny stosunek jakości do ceny i doskonałą odporność dla tych, którzy chcą zainwestować w swoją trochę więcej pieniędzy, ale zachowując absolutną pewność do tego, że zlew wytrzyma wszelkie zarysowania czy upuszczenia w nim ciężkich przedmiotów, jak duże akcesoria kuchenne - np. duże i ciężkie patelnie, garnki itp.

Ceramiczny: Ręcznie wykonane zlewozmywaki ceramiczne są idealne do kuchni w tradycyjnym stylu, łącząc jedwabisty dotyk i doskonałe wykonanie, tworząc imponujący element centralny w kuchni. Wysoka dbałość o szczegóły w procesie produkcji oraz naturalna sprężystość użytego materiału sprawiają, że zlewozmywaki ceramiczne zapewniają odporność i trwałość w codziennym użytkowaniu w kuchni. Poza tym, pozostają dość czyste, ponieważ dzięki zastosowanemu materiału nie brudzą się tak łatwo, jak inne zlewozmywaki.


Zlewozmywaki - jak dbać i konserwować zlew by służył nam na lata w kuchni

Kuchnia to miejsce o dużym natężeniu ruchu, a zlewozmywak jest najczęściej używanym elementem w tym pomieszczeniu. Dlatego też ważne jest, aby zadbać o niego w sposób prawidłowy - w zależności od użytego materiału z jakiego jest zbudowany - aby dłużej zachował swój świetny wygląd. Pamiętaj jednak, że metody pielęgnacji i konserwacji zlewozmywaka zależą w dużym stopniu od materiału, z jakiego jest on wykonany.

W przypadku zlewozmywaków wykonanych ze stali nierdzewnej / lnu ze stali szlachetnej/nierdzewnej, należy używać łagodnych i przede wszystkim nie ściernych środków czyszczących - ze względu na powstanie możliwych mikrozarysowań. Najlepiej jest użyć ciepłej wody z mydłem lub delikatnym płynem do naczyń i przecierać to miękką wilgotną szmatką. Następnie wytrzyj zlew do sucha używając czystej szmatki. Nie używaj żadnych rozpuszczalników, środków do szorowania, środków ściernych, wybielaczy, kwasów, czyścików z wełny stalowej, silnych detergentów, agresywnych środków chemicznych ani roztworów czyszczących na bazie rozpuszczalników. Twarda woda może z czasem powodować brązowe lub rdzawe plamy. Jeśli się pojawią, po każdym użyciu wytrzyj zlew ręcznikiem.

Zlewozmywaki z żywicy, szkła, ceramiki i kompozytu kwarcowego należy traktować troszkę inaczej. W celu ich umycia użyj ciepłej wody z mydłem/płynem do mycia naczyń i miękkiej wilgotnej szmatki. Następnie wytrzyj zlew do sucha czystą szmatką. W przypadku pojawienia się uporczywych plam użyj łagodnego, nie rysującego środka czyszczącego i dobrze spłucz zlew wodą z jego zawartości. Nie używaj rozpuszczalników, środków do szorowania, środków ściernych, wybielaczy, kwasów, czyścików z wełny stalowej, silnych detergentów, agresywnych środków chemicznych ani roztworów czyszczących na bazie rozpuszczalników. Twarda woda może z czasem powodować białe ślady kamienia. Jeśli się pojawią, po każdym użyciu wytrzyj zlew ręcznikiem.